Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pelješki most je isključivo pitanje Hrvatske, ne trebamo raspravljati o tome

"Mi branimo pravo Hrvatske da na vlastitoj teritoriji uređuje odnose kako hoće. Isto to tražimo i za sebe. To je isto kao da se netko nama miješa da u Banjoj Luci gradimo vodovod", rekao je Dodik.
20. srpnja 2019. u 11:46 0 komentara 507 prikaza
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je za Večernji list da je Republici Srpskoj u interesu da rješava otvorene probleme s Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude Pelješki most koji je na hrvatskom teritoriju.

"Trebmo se usmjeriti na rješavanje postojećih problema poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradišci, odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. Pelješki most za mene je isključivo unutarnje pitanje Hrvatske", rekao je Dodik.

On je napomenuo da su na tom projektu angažirana velika sredstva EU i da je sasvim sigurno da EU ne bi ušla u proceduru odobravanja da sve nije perfektno pravno čisto.

"Sljedeća stvar koja je važna jeste da to rade Kinezi i kineske tvrtke koje su prisutne u Republici Srpskoj. Sve to izaziva negativne konotacije. A od toga Republika Srpska ne bi imala nikakve koristi. Dakle, Republici Srpskoj je u interesu da rješava otvorene probleme s Hrvatskom", kazao je Dodik.

On je napomenuo da se tu ne radi ni o kakvom dugu predsjedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganu Čoviću, odnosno da nitko nikome ne duguje, te da upravo zbog toga veoma dobro surađuju o političkim pitanjima, ali je ukazao da taj odnos nikada nije bio protiv interesa Bošnjaka.

"Mi branimo pravo Hrvatske da na vlastitoj teritoriji uređuje odnose kako hoće. Isto to tražimo i za sebe. To je isto kao da se netko nama miješa da u Banjoj Luci gradimo vodovod", rekao je Dodik.

On smatra da su u ovom trenutku Srbi i Hrvati riješili svoja pitanja barem u pogledu odnosa država.

"Hrvatska je država hrvatskog naroda, a Srbija srpskog naroda. Republiku Srpsku doživljavam kao državu našeg naroda ovdje, svjestan istovremeno političke uloge i značaja hrvatskog naroda u BiH. U okviru toga mi pokazujemo primjer na koji način ćemo graditi te odnose. Mislim da budućnost upravo pripada odnosima koje smo izgradili Čović i ja, odnosno politički pokret koji nas slijedi", naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio da su Bošnjaci i bošnjačka politička elita jedini koji bi mogli promijeniti stvari u BiH, ali da za to ne postoji spremnost, "jer oni imaju neslomljivu želju da u potpunosti dominiraju nad Hrvatima, a kasnije nad Republikom Srpskom i Srbima".

Prema njegovim riječima, iz Sarajeva uvijek traže novi sukob, ali se varaju oni koji misle da Srbi kukaju što tamo nije formirana vlast.

Dodik je rekao da se fukcioniranje Predsjedništva BiH ne može promatrati izvan činjenica da nisu konstituirani Vijeće ministara i Parlament, te je rekao da je kao dosadašnji predsjedatelj činio sve da da pokuša stvoriti novu dinamiku u BiH, ali da nije u tome uspio, prvenstveno u vezi s utvrđivanjem kandidatkog statusa za članstvo u EU.

"U Sarajevu su odlučili da ne uspostave vlast i mi smo izgubili priliku  ove godine dobiti status kandidata", rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo kako nisu prihvatljive europske integracije koje bi značile odustajanje od prava predstavljanja naroda i njihove konstitutivnosti, već da je spreman pristati poštivanje ustava i prava koja su njime definirana, kao i da se mora jamčiti autonomnost odlučivanja naroda o svom statusu.

Na pitanje što je sa tvrdnjama da u BiH mora vrijediti zakon većine, Dodik je odgovorio da sanjati nije zabranjeno.

Dodik je ocijenio da je Daytonskim sporazumom napravljena greška što je očuvana BiH, te da ovakav sustav odlučivanja, neuvažavanja i preglasavanja, te međunarodni intervencionizam ne daju BiH velike izglede.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.