reagiranje

Pandurević: Odluka SIP-a najgrublje kršenje zakona

Aleksandra Pandurević
01.09.2016.
u 14:57

Potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da ne dostavi biračke popise za provođenje referenduma u RS-u predstavlja "najgrublje kršenje zakona koje se dogodilo u posljednjih mjesec dana".

Istaknula je da je SIP takvom odlukom ozbiljno narušio neovisnost i ugled te institucije, jer ona mora raditi po zakonu i ustavu a ne po političkim pritiscima i prijetnjama.

Pandurević je navela da je NSRS donijela odluku o raspisivanju referenduma koja je pravosnažna i koju nitko nije osporio i spram nje se SIP može odnositi samo na zakonit način, poštujući Izborni zakon BiH i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, a nikako spram emocija i animoziteta pojedinih članova SIP-a.

Navela je da očekuje da Republičko povjerenstvo za provođenje referenduma uloži žalbu na tu odluku jer smatra da se SIP stavio iznad Ustava i zakona.

Pandurević tvrdi da se nakon današnjeg preglasavanja dvaju članova SIP-a iz RS-a postavlja pitanje je li on prerastao u federalno izborno povjerenstvo i da, ako jeste, treba promijeniti izborni zakon RS-a i dati određene nadležnosti Republičkom izbornom povjerenstvu da bi takve situacije bile prevaziđene.

Naglasila je da koliko je današnja odluka donijeta pod utjecajem stranaka iz FBiH pokazuje podatak da su sve političke stranke jučer dobile biračke popise koji sasvim legalno i legitimno mogu biti iskorišteni i za provođenje referenduma u RS-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?