Trend

Pad cijena goriva mogao bi se nastaviti i do proljeća 2016. godine

gorivo
02.11.2015.
u 06:15

Cijene goriva već duže vrijeme imaju tendenciju pada, kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. I prošloga tjedna je došlo do novog pojeftinjenja, a skoro je sigurno da su vrlo moguća i nova. Pad cijena je posljedica pojeftinjenja nafte u svijetu.

Novi zahtjevi

- Već prije nekoliko dana na nekim crpkama su bile niže cijene goriva, a idućih dana se očekuje da i ostale snize cijene. Imali smo zahtjeve prošlog tjedna, još uvijek ih primamo tako da se može reći da će većina crpki ovoga tjedna sniziti cijene nafte, tvrdi Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine FBiH. Podsjetila je da na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine litra dizela u prosjeku iznosi 1,85 KM, a benzina 1,90 KM. Također je navela da su prethodnih nekoliko tjedana zabilježena uzastopna sniženja cijena nafte na svjetskom tržištu dodajući kako su zato očekivali i novo sniženje i u BiH, ali i kako je cijena nafte u BiH u odnosu na ostale zemlje regije najjeftinija. Cijena nafte je početkom prošlog tjedna na svjetskim tržištima bila ispod 48 dolara za barel nakon zabrinutosti ulagača izvješćima o prekomjernoj proizvodnji i popunjenim skladišnim kapacitetima. U Londonu je cijena barela ostala pri razini od prethodnog trgovinskog dana na 47,69 dolara za barel, a nepromijenjena je cijena ostala i na američkom tržištu na kojem se barelom “crnog zlata” trgovalo po 44,35 dolara. Naftna skladišta gotovo su popunjena, a višak dizelskih i mlaznih goriva čeka pred europskim lukama.

Pad će se nastaviti

“Iako izračuni navode na zaključak da zalihe neće popuniti sve kapacitete, procjene su pouzdane, a rizici veliki, što znači da bi se trend pada cijena sirove nafte mogao nastaviti do kraja proljeća iduće godine”, tvrdi Goldman Sachsa Group Inc. “Globalni višak nafte je veći nego što je Goldman Sachs pretpostavljao, a cijena bi mogla pasti na 20 dolara po barelu, ističu svjetski analitičari.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije