savjetnik

Ove svakodnevne navike mogu uništiti vaš vid, ali i uzrokovati sljepoću - oprezno

08.04.2022.
u 14:52

Zdravlju oka često ne pridajemo veliku pažnju, osim kada nešto krene krivo.

Stručnjaci kažu kako je važno biti proaktivan i usvojiti neke navike kako bi naš vid ostao zdrav. Neke od njih možete prakticirati svakodnevno, a neke morate odbaciti. 

1. PUŠENJE CIGARETA

Upravo je duhanski dim čimbenik koji će iritirati oči, a nije važno pušite li vi ili osoba do vas. On će ubrzati razvoj mrene, a i povećati rizik od razvoja bolesti žila koje mogu voditi do jakog pogoršanja vida radi promjena u retini ili optičkom živcu.", navodi dr. Howard Krauss, očni kirurg te dodaje kako duhanski dim može voditi do mogućeg sljepila radi makularne degeneracije.

2. NE KONTROLIRATE DIJABETES 

Dijabetes je vodeći uzrok sljepila kod odraslih osoba, a svatko tko ga ima ili se nalazi u rizičnog skupini može u budućnosti pariti od bolesti oka povezanih s dijabetesom, poput dijabetičke retinopatije ili makularnog edema, a ne treba zaboraviti niti na glaukom ili kataraktu.

Ako imate dijabetes zaštitite vid tako da ga stalno provjeravate, da jedete zdravo, održavate zdravu tjelesnu težinu i redovno posjećujete doktora. 

"Jedna jednostavna zdrava navika može pokazati postoji li mogućnost bolesti u budućnosti, a to je da zakazujete redovite preglede kod liječnika", savjetuje Murray te dodaje kako rano prepoznavanje simptoma bolesti i liječenje mogu smanjiti rizik od ozbiljnog gubitka vida radi dijabetesa i za 95 posto. 

 

3. TRLJANJE OKA

Upravo ova navika može uzrokovati zdravstvene probleme i dovesti do razvoja  keratokonusa, stanja u kojem rožnica progresivno slavi i mijenja kroz vrijeme svoj oblik. "Ovo će stanje uzrokovati mutan vid i promjene u vidu, a ponekad, kako bi se stanje liječilo, u obzir dolazi i transplantacija rožnice. Umjesto da prstima dirate oči, bolje je liječiti stanje zbog kojeg ih stalno trljate, iritaciju ili svrbež, umjetnim suzama ili kapima protiv alergije", ističe dr. Barrett Eubanks, oftalmolog. 

4. NE NOSITE ZAŠTITNE NAOČALE 

Kada radite nešto u garaži ili u dvorištu, puno je čestica i sitnih predmeta koje vam mogu ući u oko dovoljno brzo da ne stignete reagirati kako bi se zaštitili. Naravno tako može doći do ozljede oka koja može voditi i do gubitka vida. Uvijek nosite zaštitne naočale kad postoji šansa da se ovako nešto dogodi. 

5. NE NOSITE SUNČANE NAOČALE

"Kako me je jednom profesor naučio – o sunčanim naočalama treba razmišljati kao kremi sa zaštitnim faktorom za oči. UV zrake mogu uzrokovati štetu na mnogim slojevima oka, uključujući i opekline na površini oka pa čaj i uništiti strukturu u dubini oka", pojašnjava Benjamin Bert, oftalmolog. Dodaje i kako može oštetiti leću u oku te uzrokovati nastanak katarakte. Kako biste ove probleme spriječili, nabavite naočale koje 100 posto zaustavljaju ultraljubičaste zrake, i UVA i UVB. One ne moraju biti skupe da biste imali zaštitu, a ako vas zanima kakva je kvaliteta vaših naočala, možete to provjeriti u većini prodavaonica naočala. 

 

6. GLEDATE DIREKTNO U SUNCE

"Kada dođe do pomrčine sunca, puno je onih koji će gledati direktno u nebo a ne prema preporukama – kroz zaštitni filter. Količina energije koja se reflektira sa sunca, čak i kroz naočale, može stvoriti toliko topline u oku da može doći do pucanja retine 
(mrežnice), a posljedice mogu trajati zauvijek", navodi dr. Bert. 

 

Foto: shuttertsuck
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije