Mostar:

Ova srednja škola nudi 200 KM onome tko upiše ova zanimanja

19.06.2019.
u 21:33

Upisi u srednje škole u HNŽ-u počinju 24. lipnja, zbog čega su mali maturanti na mukama kako da izaberu željeno zanimanje. Ovogodišnjim završenim osnovcima u HNŽ-u prilikom upisa u predstojeću školsku 2019/2020. godinu bit će ponuđene stipendije ukoliko se odluče za jedno od deficitarnih zanimanja, piše Ero.tel.

“Prema potrebama gospodarstva, u JU Srednjoj građevinskoj školi uveli smo tri zanimanja trećeg stupnja složenosti i to: keramičar-teracer, zidar-fasader, te dekorater zidnih površina. U dogovoru s građevinskim kompanijama od rujna ove godine nudimo stipendiju od 200 KM mjesečno tijekom čitavog školovanja svim učenicima koji se odluče za jedno od ovih deficitarnih zanimanja” navodi se u priopćenju škole.

Za ovaj korak smo se odlučili zato što je cijeloj regiji prijeko potreban ovaj kadar. Građevinska industrija cvjeta; međutim, veliki problem građevinskim kompanijama predstavlja nedostatak kvalificirane radne snage.

Prilikom osmišljavanja i donošenja nastavnog plana i programa, uzeli smo u obzir potrebe lokalnog tržišta rada dobivene iz Službe za zapošljavanje i od gospodarskih subjekata.

“Naša škola formirala je vijeće koje radi na planiranju sadržaja i programa, savjetuje školu o svim pitanjima koja se tiču obuke, te pomaže jačanju veze između škole i gospodarstva” ističu u školi.

U BiH i drugim zemljama Balkana nastoji se implementirati dualni sustav obrazovanja koji je aktualan u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ovaj sustav podrazumijeva manji broj sati teorije, te veći broj sati praktične nastave, koja se od početka školovanja odvija u poduzećima.

Na ovaj način osigurava se da učenici neposredno po završetku školovanja imaju zajamčeno radno mjesto u kompaniji u kojoj su obavljali praktičnu nastavu, kao i da već posjeduju sva neophodna znanja.

Stoga Mostar zajedno s Goraždom, Prijedorom i Gradiškom, a u suradnji s njemačkom organizacijom Giz, izrađuje pravilnik o praktičnoj nastavi koji će definirati prava i obveze učenika, škola, nastavnika, roditelja i svih odgovornih u lancu obrazovanja

JU Srednja građevinska škola Mostar nastoji pratiti europske tijekove, te biti dijelom ovog dualnog sustava obrazovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?