IZBJEGAVAJTE

Ova ružna navika može lako uništiti vašu vezu

Thinkstock
20.08.2019.
u 16:15

Razgovor bi svakako trebao biti obvezan dio svakog odnosa, no bitan je način na koji komunicirate.

Kažu, suprotnosti se privlače. A ako niste u mogućnosti balansirati te različitosti, mogu biti i kobne. 

U svakom slučaju, jedna navika koju mnogi patneri rade u odnosu, može itekako narušiti, čak i uništiti odnos dvoje ljudi. Riječ je o kritiziranju.

Znanstvenik i stručnjak za odnose, John Gottman, upravo je kritiziranje označio kako jedan od najčešćih uzroka razvoda. 

Svakako ne biste trebali prihvatiti baš sve mane svog partnera ili partnerice, ali beskrajno kritiziranje ne vodi ničemu dobrome, slažu se stručnjaci.  Razgovor bi svakako trebao biti obvezan dio svakog odnosa, no bitan je način na koji komunicirate.

"Uvijek ostavljaš prljavo suđe u sudoperu i ne čistiš za sobom", jedan je od oblika kritiziranja, a može se izreći na sasvim drugačiji način:

"Imam previše posla oko pripremanja večere, možeš li mi pomoći s pospremanjem posuđa?"

Kada ih netko kritizira, ljudi to osjećaju kao napad i podižu zid oko sebe kako bi se obranili. Ili uzvraćaju napadom. Takav odnos nije dobar za vezu. Osim što se može stvoriti ozračje nejednakosti u vezi, napadnuti partner, onaj koji je stalno na udaru kritika, može početi gubiti samopuzdanje, ali i početi se pitati koliko je dobro ostati u takvoj vezi. 

Kako biste to spriječili, preoblikujte izjave i nađite mekši način kako biste drugoj strani dali do znanja da vam nešto smeta. Umjesto kritiziranja, od svog partnera ili partnerice zatražite pomoć, svakako će biti učinkovitije, a druga strana će se osjećati itekako potrebno i voljeno u takvom odnosu. I lakše će promijeniti svoje loše navike... 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?