SARAJEVO

Osiguran grant od tri milijuna eura za Luku Brčko

21.12.2022.
u 16:38

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o grantu za Luku Brčko.

Vrijednost granta iznosi tri milijuna eura i namijenjen je modernizaciji luke, što je ocijenjeno prioritetom Bosne i Hercegovine.

Sredstva će biti iskorištena za rehabilitaciju cestovnog i željezničkog pristupa luci, kao i infrastrukturu unutar same luke.

Bevanda je izjavio da je svako ulaganje u Luku Brčko važno jer je to prilika za privredni razvoj i ekonomski rast.

- U ekonomiji je poznato koliko su luke važne u prometu roba i ostvarivanju prihoda, zato Luka Brčko mora iskoristi sve kapacitete koje ima jer se nalazi na odličnom mjestu. Imamo dobru priliku da se uspostavi direktna isporuka dobara od rijeke Save do luka Podunavlja u zemljama zapadne i istočne Europe, kao i luka na sjeveru i na Crnom moru - rekao je Bevanda.

Naessl je istaknula da je taj grant povezan s prethodnim kreditom od 10 milijuna eura i izrazila zadovoljstvo što implementacija projekta već dobro napreduje.

Kazala je kako se nada da će svi radovi na modernizaciji luke biti okončani u narednih 12 ili najviše 18 mjeseci.

Direktor Luke Brčko Perica Josić pojasnio je da je u prvoj fazi revitalizacije već završena rekonstrukcija platoa luke, da u drugoj predstoji nabavka nove dizalice, a u trećoj rekonstrukcija pruge i izgradnja pristupne ceste.

- Nadamo se da će tijekom 2024. biti okončani svi radovi, te da će ovo predstavljati tek početak ulaganja u luku - naglasio je Josić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije