Odbor Grupacije organizatora sajmova

Organizatori sajmova u BiH proglašenjem pandemije pretrpjeli veliku štetu

18.06.2020.
u 13:15

Obzirom da je pandemija koronavirusa, pored ostalih gospodarskih sektora, snažno utjecala na globalnu sajamsku industriju, pa tako i na domaće sajmove u Bosni i Hercegovini, u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana je sjednica Odbora Grupacije organizatora sajmova u BiH na kojoj je razmatrana aktualna problematika.

Tijekom rasprave posebno je naglašeno kako su organizatori sajmova u BiH proglašenjem pandemije koronavirusa i uvedenim restriktivnim mjerama (zabrana rada, okupljanja i putovanja) pretrpjeli izuzetno veliku materijalnu štetu koju nikako sami ne mogu nadoknaditi (posebno oni koji su po kalendaru imali planirane sajmove u prvoj polovinci godine), te niti jedna od usvojenih mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, na bilo kojoj razini u BiH, nije ovu branšu uzela u obzir. U tom smislu, uuglašeno je kako je neophodno hitno tražiti i organizirati sastanke sa svim nadležnim institucijama na državnoj i entitetskoj instituciji s ciljem iznalaženja mogućnosti da se bar malo ublaži pričinjena šteta.

Procjenjuje se kako globalna ekonomska šteta od otkazivanja sajmova iznosi oko 15 milijardi eura ukupnog gubitka u proizvodnji samo u prvom tromjesečju 2020. godine. Mnoge izložbe i sajmovi u Europi mogu se preusmjeriti i održati kasnije tijekom godine, međutim gubitak prometa u prvoj polovici godine, mnoge kompanije, a posebno u Bosni i Hercegovini, dovodi u ozbiljne poteškoće.

Kratkoročni otkazi ili odlaganja sajmova imaju neposredan i izravni negativni utjecaj jer odgađaju planirano poslovanje i prihode. To predstavlja egzistencijalni rizik posebno za mala i srednja poduzeća, kako za izlagače, tako i za kupce (izlagače i posjetitelje sajmova). MSP su okosnica europske ekonomije, pa ih vlade i institucije zemalja članica trebaju tretirati s visokom relevantnošću.

Nakon rasprave zaključeno je, između ostaloga, da se odmah upute zahtjevi za održavanje dva hitna sastanka i to:

– s predsjedateljem Vijeća ministara BiH, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom financija i trezora BiH i resornim ministrima entitetskih vlada, na kojem bi se razgovaralo o iznalaženju mogućnosti za saniranje šteta nastalih zbog otkazivanja sajmova, te posebnoj financijskoj i administrativnoj pomoći za saniranje posljedica zbog uvedenih mjera protiv širenja pandemije COVID 19 i

– s entitetskim kriznim stožerima kako bi se od njih dobile jasne preporuke i odobrenja može li se i kada očekivati popuštanje (ili obustava) uvedenih restriktivnim mjera i zabrane okupljanja i organizacije sajmova, konferencija i sl. događaja, kao i turističkih odnosno poslovnih putovanja, bez čega je nemoguće bilo kakvo dalje planiranje organizacije sajmova do kraja godine.

Na sastanku je razgovarano i o potrebi revizije kalendara sajmova u 2020. godini, obzirom da su brojni domaći sajmovi, koji su trebali biti održani u prvom polugodištu, otkazani, a neki su pomjereni u nove jesenje termine. Po ovom pitanju je zaključeno da se po prikupljanju informacija o otkazivanju, odnosno pomijeranju planiranih termina sajmova, a nakon što se održe traženi sastanci sa predstavnicima institucija u BiH i kriznim štabovima, te dobiju eventualni pozitivni odgovori od njih, napravi i izda revidirani sajamski kalendar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije