Istraživanje

Oni koji su pušili marihuanu imaju bolju spermu

Dreamstime
08.02.2019.
u 19:23

Za novu studiju s Harvarda sakupljeno je 1143 uzorka sperme od 662 muškarca koji su došli u neku od klinika. Prosjek im je 36 godina, a uglavnom su bili bijelci i visokoobrazovani

Jedno je nedavno istraživanje pokazalo da su muškarci koji su nekad u prošlosti konzumirali marihuanu plodniji, bez obzira na to konzumiraju li je još. Znanstvenici s Harvarda su mjerili broj spermija kod 600 muškaraca koji su davali uzorak sperme u klinici za neplodnost. Budući da su mislili da marihuana loše djeluje na spermu i plodnost, ovakvi su rezultati i njih iznenadili, a ispostavilo se da su oni koji su priznali da su u životu konzumirali marihuanu imali 'najkvalitetniju' spermu, piše 24sata.hr. 

No autori istraživanja su odmah naglasili kako ovo istraživanje ne znači nužno da pušenje 'trave' povećava plodnost, već da su zapravo samo dokazali da testosteron na neki način utječe na broj spermija, ali i riskantno ponašanje kao što je pušenje 'trave'.

Voditelj istraživanja dr. Jorge Chavarro sa 'Harvard TH Chan School of Public' iz Bostona je rekao kako je njemu i njegovom timu ovo istraživanje samo 'dokazalo da se još jako malo zna o učincima marihuane na reproduktivno zdravlje muškarca, odnosno o njenim učincima na zdravlje općenito'. 

- Naša se saznanja moraju vrlo pažljivo obrazložiti, a ako ništa dokazali smo da se o marihuani ima još mnogo za naučiti - rekao je. Njegov oprez ima smisla ako se zna da su prijašnja istraživanja o marihuani, koja su se radila na životinjama i na muškarcima s povijesti konzumiranja marihuane, pokazala da marihuana ugrožava muško reproduktivno zdravlje.

Za spomenutu je novu studiju inače sakupljeno 1143 uzorka sperme od 662 muškarca. Prosjek im je 36 godina, a uglavnom su visokoobrazovani i bijelci, a svi sa svojim partnericama spadaju u parove koji su potražili pomoć oko oplodnje u raznim klinikama.

Voditelji studije su ih zamolili da detaljno popune svoje anamneze, pogotovo dio o pušenju marihuane, a njih je 55 posto napisalo da je u nekom periodu života pušilo travu, od čega ih je 44 posto navelo da je to bilo u prošlosti, a 11 posto da trenutno konzumira marihuanu.

Analizom sperme se pokazalo da oni koji su nekad u životu pušili travu imaju u prosjeku koncentraciju od 67,7 milijuna spermija u jednom mililitru (milijun/ml), a češća se upotreba kanabisa povezala s višim nivoom testosterona među njima.

U časopisu Human Reproduction u kojem su i objavili rad, znanstvenici su istaknuli da je moguće da manja izloženost kanabisu može koristiti spermijima jer je poznato da droga utječe na jedan dio mozga koji sudjeluje i u regulaciji plodnosti.

Dr. Feiby Nassan iz Harvardskog tima se ipak malo ogradio od najavljivanja dobrobiti marihuane pa je rekao:

- Jednako je moguće da naša otkrića zapravo otkrivaju činjenicu da će muškarci s višim nivoom testosterona prije prihvatiti riskantno ponašanje u koje spada i pušenje marihuane. To je tumačenje prihvatio i britanski stručnjak, profesor s fakulteta University of Sheffield, Allan Pacey, koji je zaključio:

- Kako njeni autori i ističu, ova je studija dokazala da muškarci s većom koncentracijom spermija u sjemenoj tekućini vjerojatno u tijelima imaju više testosterona, a oni će vjerojatnije pušiti travu jer i inače prihvaćaju veće rizike.

Objasnio je i kako on ne misli da ovo istraživanje pokazuje da marihuana pomaže plodnosti, pa bi je muškarci koji pokušavaju napraviti dijete trebali izbjegavati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?