Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Omikron preuzeo dominaciju na području Federacije BiH

U 52. tjednu učešće omikron varijante SARS-CoV-2 iznosilo 22,44 posto, dok u prvom tjednu siječnja 2022. iznosi gotovo 57 posto.
26. siječnja 2022. u 08:45 0 komentara 195 prikaza
laboratorij, virus
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH, zaključno s nedjeljom, registrirano je 217.923 laboratorijski potvrđena slučaja COVID-19 i 7.865 smrtnih slučajeva povezanih s ovom bolešću.

Trenutno je evidentirano 24.447 aktivnih slučajeva COVID-19.

Na razini Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 500,1 slučaj na 100.000 stanovnika.

U posljednjih sedam dana, više incidencu od prosječne zabilježene u Federaciji BiH imaju Hercegovačko-neretvanska županija, Zapadnohercegovačka, Sarajevska i Tuzlanska županija, piše Faktor

Sedmodnevna pozitivnost testova varira među županijama.

Visoka pozitivnost ukazuje na neadekvatan broj PCR testiranja, dok rezultati antigenskih testiranja nisu uključeni u izvješće.

U Federaciji BiH, na bolničkom liječenje trenutno je 719 osoba zbog COVID-19 bolesti, od kojih je 43 (5,9 posto) na respiratoru. 

Prema dostavljenim podacima, od 671 hospitalizirane osobe s podatkom o cakcinalnom statusu, 503 (74,9 posto) je necijepljenih i nepotpuno cijepljenih, a 168 (25,1 posto) potpuno cijepljenih.

U trećem tjednu mjeseca bilježi se porast svih indikatora, najviše broja smrtnih slučajeva zbog COVID-19 i ukupanog broja hospitaliziranih pacijenata na kraju tjedna.

Najviše vrijednosti sedmodnevne incidence zabilježene su u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Sarajevskoj županiji.

Prema podacima sekvencioniranja dostavljenih od strane Laboratorija za molekularno dijagnostička i forenzička ispitivanja Veterinarskog instituta, na području Federacije BiH cirkulira dominantno delta varijanta SARS-CoV-2 virusa, a u 51. tjednu prvi put je sekvencioniranjem detektiran omikron varijanta.

U 52. tjednu učešće omikron varijante SARS-CoV-2 iznosilo 22,44 posto, dok u prvom tjednu siječnja 2022. iznosi gotovo 57 posto.

Prema podacima dobivenih genotipizacijom uzoraka pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, delta varijanta je dominantno cirkulirala na kraju 2021. Rezultati iz siječnja 2022. pokazuju da se omikron varijanta detektira u većini uzoraka, te je ova varijanta SARS-CoV-2 virusa preuzima dominaciju na području Federacije BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.