Franjevke Marijine misionarke

Ohrabruju povratnike, pomažu potrebite, a posebice skrbe o djeci

sestre
21.01.2016.
u 07:00

Sestre franjevke Marijine misionarke pripadaju međunarodnom, misionarskom Institutu - pozvane za naviještanje radosne vijesti. Utemeljila ga je francuska redovnica, blažena Marija od Muke Kristove u Indiji 1877. godine. Družba sestara je nastala iz misijskih potreba Crkve, a njezin prvi cilj je evangelizacija kroz molitvu i apostolat, darujući potpuno svoj život za Crkvu i spasenje svijeta. Danas Družba franjevke Marijine misionarke broji oko sedam tisuća sestara iz 82 naroda, na svim kontinentima, u 77 država. U BiH djeluju u Odžaku, piše Večernji list BiH.

Jedinstvo u različitosti

Odžačku zajednicu Marijinih misionarki čini pet sestara. Predstojnica zajednice je Poljakinja s. Anna Alberti. Studirala je u Rimu, bila je u Ukrajini (Krim), a već je šest godina u BiH.
Sestra Halina Herde je nedavno pristigla Poljakinja kojoj je ovo prvo iskustvo u međunarodnoj zajednici.
Najstarija među njima, s puno iskustva u humanom djelovanju, za što je primila i brojna priznanja, jest sestra Teresa Nowak iz Poljske koja je u BiH već 14 godina. Slovenka, sestra Cirila Koršić, prije 18 godina došla je u BiH kao novakinja i položila prve zavjete. Poslije tri godine otišla je u Sloveniju te se sada ponovno vratila u Odžak.
U BiH je nedavno došla Španjolka, sestra Teresa Cachot, koja je 18 godina bila u Sloveniji.
Tri godine u Odžaku je djelovala i sestra Renata Relja iz banjolučkog kraja.
- Nastojimo živjeti i raditi kao Marija po riječima “Evo službenice Gospodnje”, da Bog preko nas može spašavati svijet. Želimo svojim primjerom svjedočiti o jedinstvu u različitosti.
Nama je možda to lakše jer nismo opterećeni ratnim traumama, no radimo tako da naša pomoć bude svima dostupna, osobito potrebitima i djeci s posebnim potrebama prema kojima smo posebno senzibilizirane, kaže nam s. Anna Alberti.
Od 1997. godine franjevke Marijine misionarke došle su u BiH gdje su po želji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića počele djelovati u Odžaku kako bi ohrabrivale povratnike i svima pomagale bez obzira na nacionalnu ili religioznu pripadnost.
- Mi smo uvijek tamo gdje je najpotrebnije, uvijek potičemo toleranciju, opraštanje jer naše je djelovanje oduvijek bilo usmjereno prema svim ljudima, bez razlike na bilo kakvu pripadnost.
U današnje moderno vrijeme, koje je pred velikim izazovima i kušnjama, molimo posebno za obnavljanje crkvene zajednice i vjerskog života, naglašava sestra Anna.

Velika pomoć “Kući nade”

Od samog početa sestre franjevke Marijine misionarke u Odžaku su bile prepoznatljive po aktivnosti i pomoći djeci s posebnim potrebama. Od samog početka su potpomagale Udrugu djece s posebnim potrebama i značajno utjecale na njeno prerastanje u “Kuću nade”, respektabilan centar koji brine za djecu s posebnim potrebama. S. Agneszcka Hwalinska, magistrica defektologije i rehabilitacije, također je sve do prošle godine kao franjevka Marijina misionarka svojim profesionalnim radom značajno potpomagala rad “Kuće nade”.
Sestre franjevke misionarke angažirane su na pastoralnom, odgojno-obrazovnom, zdravstvenom, socijalno-karitativnom području, promičući i međureligijski dijalog, mir, pomirenje i pravednost. Žele poput sv. Franje živjeti evanđelje u svijetu kroz jednostavnost, siromaštvo, mir i radost. Kad je moguće, žive u međunarodnim zajednicama te na taj način svjedoče jedinstvo u različitosti. Kao misionarke spremne su ići svuda i doći do svih, posebno najsiromašnijih, napuštenih, prognanih..

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?