Zastupnički dom FBiH

Odobreno usklađivanje tri zakona prema statusu Zavoda MIO

18.12.2019.
u 11:18

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas većinom glasova, u nastavku devete redovite sjednice, predložene izmjene tri zakona koji se tim izmjenama usklađuju s uvođenjem Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u idućoj fiskalnoj godini u status proračunskog korisnika.

To su izmjene Zakona o trezoru i Zakona o doprinosima, ali i Zakona o proračunima FBiH. Izmjene trećeg zakona propisuju još i financijsko rješenje za Grad Mostar. Budući da Mostar nema izabrano Gradsko vijeće, izmjene Zakona o proračunima daju ovlasti  gradonačelniku da uz suglasnost načelnika za financije, donese gradski proračun za 2020. umjesto Vijeća kako u tom gradu ne bi stali financijski tijekovi. Proglašenje proračuna, gradonačelniku nalaže i odgovornost za njegovu primjenu.

U jučerašnjem dijelu sjednice Zastupničkog doma nije bilo mnogo rasprave o navedena tri zakona.

U nastavku, zastupnici se danas trebaju izjasniti i o Prijedlogu proračuna FBiH za 2020. godnu.

I proračun je usko vezan za prelazak Zavoda MIO u status proračunskog korisnika jer je upravo zbog toga predložen u gotovo dvostruko većem iznosu u odnosu na 2019. godinu.

Jučer su zastupnici uložili 34 amandmana na prijedog proračuna, o kojima se prvo treba izjasniti Federalna vlada kao predlagač najvažnijeg financijskog dokumenta FBiH.

Ni zakoni ni proračun ne mogu stupiti na snagu ako ih u istom tekstu ne odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta, a sjednica tog doma sazvana je za sutra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?