DONOŠENJE ODLUKA

Odluku o izborima donosi samo Parlament

27.04.2020.
u 13:10

Hoće li doći do odgađanja raspisivanja i održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, pitanje je na koje u ovom trenutku nema konačnog odgovora, no ako se budu vukli određeni potezi po tom pitanju, jasno je kako će isti morati biti isključivo vezani uz Parlamentarnu skupštinu BiH koja je jedina nadležna za donošenje bilo kakvih zakonskih izmjena. S obzirom na izvanrednost situacije, pozivi na ovakvo djelovanje posebno su značajni budući da postoji mogućnost nametanja ili donošenja nekih odluka koje se tiču svih građana i naroda u BiH, a koje možda neće biti odraz volje legitimnih predstavnika.

Poziv Vijeću ministara
Predstavnici stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) posebno su ustrajni u pozivima da se pitanje izbora treba rješavati isključivo kroz one institucije koje su nadležne za sve promjene koje se tiču izbornog procesa. U tomu su imali uspjeha pa je tako Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na tragu ranijih zahtjeva i promišljanja HNS-a, predložio inicijativu Vijeću ministara BiH da u suradnji s nadležnim institucijama napravi procjenu uvjeta za početak izbornog procesa lokalnih izbora 2020. godine.
Naime, HNS je zbog aktualnog zdravstveno–epidemiološkog stanja prouzročenog koronavirusom, potaknut prioritetnom zaštitom zdravlja i sigurnosti žitelja, prvi u BiH izišao s prijedlogom kako se uz ovakve mjere moraju donijeti kvalitetna zakonska rješenja pri organizaciji izbora. Upućen je poziv predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BiH da donesu zakonski utemeljene odluke o ovome pitanju te je važnim naglašen i konačni politički konsenzus. S ranije održanog sastanka predsjednika stranaka Hrvatskog narodnog sabora jednoglasno je upućen poziv zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine na donošenje odluke, pozivajući se na ulogu Parlamentarne skupštine BiH kao zakonodavnog tijela bez čije odluke ni jedna druga institucija ne može doći do zakonskog rješenja. Lokalne izbore, naglašeno je, trebalo bi raspisati početkom svibnja, kako bi se izbori održali u listopadu poštujući sve zakonske rokove u Bosni i Hercegovini za održavanje istih. Hrvatski narodni sabor inzistira na odlukama koje su i utemeljene na Ustavu i zakonima koji su u Bosni i Hercegovini na snazi, i u sukladnosti s njima, suzdržavajući se od narušavanja zakonodavnog poretka i stabilnosti. Predsjedništvo HNS-a također je prije nekoliko dana poslalo poziv na zakonski utemeljeno djelovanje Središnjeg izbornog povjerenstva, uz naglasak kako HNS neće podržati rješenja koja nisu u mjerodavnosti SIP-a i protivna su zakonskim temeljima i Ustavu BiH.

Promišljanja u EU
“Komentirajući održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, HNS smatra kako će uz ovakve mjere biti nemoguće zakonski organizirati izbore. Ako uvjeti ne dopuste u zakonski predviđenom roku raspisivanje izbora, stav HNS-a je da se lokalni izbori odgode”, poručili su iz HNS-a. Upućen je poziv svim demokratski izabranim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BiH na donošenju zakonski utemeljenih odluka i konačnog političkog stava o tom pitanju. Inače, ideja o prolongiranju izbora dobiva sve veći broj zagovaratelja i izvan granica BiH. Tako je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel naglasio da u EU postoji “široka podrška” da se odgode najavljeni izbori u nekim zemljama zapadnog Balkana, istaknuvši kako je kriza s koronavirusom utjecala i na izborni proces u više država članica EU-a.•
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?