sjednica

Odluke i zaključci Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH
Fena
04.03.2024.
u 18:47

Vijeće ministara BiH  izjasnit će se o Prijedlogu zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama na razini Bosne i Hercegovine u novom tekstu nakon što žurno dobije mišljenje Ureda za zakonodavstvo BiH, koji intenzivno radi u konzultacijama s predlagateljem ovog zakona Ministarstvom pravde BiH. 

Na sjednici Vijeća ministara BiH usvojena je Informacija Ureda koordinatora za reformu javne uprave o petom provedenom online istraživanju o primjeni Politike i Standarda proaktivne transparentnosti te je donesen usuglašeni zaključak kako bi se unaprijedila proaktivna transparentnost u institucijama Vijeća ministara BiH.     

Peto online istraživanje provedeno među 65 institucija Bosne i Hercegovine u razdoblju od 8. travnja do 18. svibnja 2023. godine pokazalo je da prosječna ispunjenost standarda proaktivne transparentnosti iznosi 72,27 posto, što predstavlja poboljšanje u odnosu na 2022. kada je ispunjenost standarda bila 68,23 posto. 

Istraživanje o dostupnosti podataka na web-stranicama institucija i tijela na državnoj razini obuhvatilo je setove pitanja koji uključuju strateške, operativne, financijske i informacije u oblasti javnih nabava, slobode pristupa informacijama, borbe protiv korupcije te drugih informacije od javnog značaja.

Politiku i Standarde proaktivne transparentnosti usvojilo je Vijeće ministara BiH u prosincu 2018. godine.

Ranije je Vijeće ministara BiH za pet godina produžilo razdoblje važenja Strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH 2018. – 2022. i pratećeg akcijskog plana, zajedno s pojedinačnim  rokovima koji su pomjereni do 2027. godine.

Reforma javne uprave

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda koordinatora za reformu javne uprave, usvojilo je polugodišnje Izvješće o napretku siječanj - lipanj 2023. godine koje se odnosi na provedbu Akcijskog plana Strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH.

Polugodišnje mjerenje ostvarenog napretka u provedbi Akcijskog plana reforme javne uprave pokazalo je da je do početka lipnja ove godine provedeno 14,31 posto aktivnosti, što je za 0,31 posto više nego na kraju 2022. godine. Djelomično je provedeno 5,39 posto aktivnosti, a povećan je postotak aktivnosti koje nisu provedene i sada iznosi 80,30 posto.

Promatrajući ispunjenje indikatore za cijelu BiH, ukupno je ispunjeno 6,61 posto aktivnosti, dok je djelomično ispunjeno 8,09 posto.

U provedbu Akcijskog plana uključene su državne, entitetske i institucije Brčko distrikta BiH, a zacrtane aktivnosti provode se u šest reformskih oblasti i uključuju izradu politika i koordinaciju, upravljanje javnim financijama, državnu službu i upravljanje ljudskim potencijalima, odgovornost, bolje pružanje usluga i kvalitetu te digitalizaciju u području pružanja usluga, priopćeno je iz VMBiH.

PRISTUPANJE MEĐUNARODNOM VIJEĆU ZA MASLINE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnom vijeću za masline ((IOC- International Olive Council) sa sjedištem u Madridu (Španjolska).

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dužno je nastaviti aktivnosti u pravcu pristupanja Bosne i Hercegovine Međunarodnom vijeću za masline.    

Informacija sadrži aktivnosti koje su provedene nakon što je Vijeće ministara BiH ranije  pokrenulo proceduru pristupanja IOC-u, s ciljem potpore daljnjem razvitku maslinarstva u BiH i zaštite potrošača u ovom području.  

Bosna i Hercegovina će pristupanjem IOC-u prihvatiti standarde u ovoj oblasti uvrštene u regulativu Europske unije, što je značajno ne samo za članstva u EU-u već i za razvitak održivog i odgovornog maslinarstva u BiH.

Osim usklađivanja zakonodavstva s EU-om u ovoj oblasti, članstvo u IOC-u potiče ukidanje trgovinskih prepreka, intenziviranje tehničke suradnje na istraživačkim i razvojnim projektima u proizvodnji maslinovog i ulja od maslinovih komina te stolnih maslina. Također, promovira kontrolu kvalitete proizvoda, međunarodnu trgovinu te suzbijanje prijevarne prakse i krivotvorenje s ciljem zaštite potrošača.

PROVOĐENJE ENERGETSKE STRATEGIJE BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o provođenju Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine do 2035. godine.

Izvješće sadrži informacije o aktivnostima koje su poduzete tijekom 2022. i 2023. godine, s ciljem implementacije i realizacije svih pet ciljeva iz Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine do 2035. godine, što uključuje efikasno korištenje resursa, sigurnu i pristupačnu energiju, efikasno korištenje energije, energetsku tranziciju i odgovornost prema okolišu te razvoj i usklađivanje regulatorno-institucionalnog okvira, kao i planirane aktivnosti tijekom narednog razdoblja. 

Istodobno su uključeni svi elementi energetskog sektora, od pojedinih sektora (ugljen, nafta, plin, električna energija, toplifikacija, energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije) do zakonskih, organizacijskih i institucionalnih trenutaka važnih za uspješan rad i razvoj energetike u promatranom razdoblju izvješća.

Među planiranim aktivnostima je ažuriranje postojeće Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine i njezino usklađivanje s ciljevima Europske unije zbog nove energetske i klimatske politike EU-a.

Prema izvješću, elektroenergetski sustav BiH je tijekom 2022. i 2023. godine radio stabilno i bez većih problema. Razlika ukupne proizvodnje i potrošnje u Bosni i Hercegovini, tj. bilančni suficit u 2022. godini iznosio je 2.978 GWh, što BiH uz Bugarsku svrstava u zemlje koje jedine u jugoistočnoj Europi imaju suficit u bilanci električne energije.

DRŽAVLJANSTVO BiH ZA NOGOMETAŠA SAMARDŽIĆA

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o stjecanju državljanstva Bosne i Hercegovine za Hamzu Samardžića, državljanina Republike Austrije, bosanskohercegovačkog podrijetla.

Preporuka za prijem u bh. državljanstvo dao je Nogometni savez BiH jer se radi o sportašu od osobite koristi za BiH i potencijalnom reprezentativcu muške 'A' reprezentativne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

OSIGURAN KONTINUITET U RADU DVA POVJERENSTVA ZA POLIOMIJELITIS

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Povjerenstva eksperata za poliomijelitis u Bosni i Hercegovini, s ciljem osiguranja kontinuiteta u njezinom radu.

Za članove Povjerenstva su imenovani Dunja Pejović iz Ministarstva civilnih poslova, doc. dr. sc. med. Nina Rodić Vukmir iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, dr. Feriha Hadžagić Ćatibušić iz Federalnog ministarstva zdravstva i mr. sci. med. prim. dr. Anđa Nikolić iz Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH. 

Novi članovi zamijenit će ranije koji su preuzeli nove obveze i više nisu u mogućnosti predstavljati ove institucije u Povjerenstvu eksperata za poliomijelitis u Bosni i Hercegovini.

Prethodno je donesena Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Povjerenstva za certifikaciju eradikacije poliomijelitisa u Bosni i Hercegovini, stručnog tijela na razini BiH.

U Povjerenstvo su imenovani: Mirha Ošijan, uime Ministarstva civilnih poslova, dr. Mia Blažević uime Federalnog ministarstva zdravstva, dr. Jelena Đaković Dević, uime Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i dr. Jasmina Čehić Ljaljić ispred Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.

VIJEĆA RAK-a

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Listu 14 najuspješnijih kandidata u postupku imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), na prijedlog Ad hoc povjerenstva Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure ovog imenovanja. 

U skladu sa Zakonom o komunikacijama Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog liste sedam kandidata, koji će Ministarstvo komunikacija i prometa uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduru imenovanja.

Na predloženoj listi su: Tomislav Volarić, Tanja Andrić, Iza Razija Mešević, Vjekoslav Čerkez, Damir Šehanović, Alma Čolo i Zoran Žuža.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?