HSP BiH

Od korupcije godišnje jedna milijarda maraka ode u džepove pojedinaca

korupcija
25.05.2016.
u 10:42

Moramo stati u kraj institucionalnoj korupciji u velikim javnim poduzećima čiji je vlasnik država, odnosno Vlade Federacije BiH, Vlada Republike Srpske i na državnoj razini Vijeće ministara BiH, smatraju u HSP-u

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine trenutno najveći problem odlaska bh. građana u Zapadnu Europu vidi u korupciji u javnim poduzećima i prigodom javnih nabavki.

- Moramo stati u kraj institucionalnoj korupciji u velikim javnim poduzećima čiji je vlasnik država, odnosno Vlade Federacije BiH, Vlada Republike Srpske i na državnoj razini Vijeće ministara BiH, koji preko svojih ljudi u upravnim i nadzornim odborima kontroliraju njihov rad -  smatraju u HSP-u BiH.

- Od korupcije godišnje jedna milijarda maraka ode u džepove pojedinaca. Prema tome ako jedno radno mjesto košta oko 20.000 KM, dok je u složenijim industrijama i do 100.000 KM možemo reći da bi se godišnje u BiH moglo nanovo otvoriti oko 40.000 jednostavnijih radnih mjesta dok bi oni složeniji poslovi s većom dodatnom vrijednošću tražili više vremena i sredstava. Isto tako za ovaj cilj bi trebalo pojednostavniti procedure osnivanja malih obrta  i poduzeća. Trebalo bi promijeniti zakon  o obrtu, kao i legislativu o opterećenjima na plaće i smanjiti parafiskalne troškove kao i vrijeme i procedure za osnivanje novih poduzeća. Međutim, to je sve lakši dio posla, a najteže je korupciju u javnim nabavama i javnim poduzećima svesti na minimalne mogućnosti - ocjenjuju u HSP-u BiH.

Vesele se, dodaju u priopćenju, kako ovih dana brojni maturanti izlaze iz srednjih škola.

-Oni bi trebali da prelaze u gospodarstvo i svijet rada te doprinose svome statusu ali i društvu općenito. Međutim, oni mogu jedino poslije mature na zavode za zapošljavanje ili u inozemstvo. U društvu se sve više nameće lažna teza kako je mladima bolje da idu raditi u inozemstvo nego ostati u BiH – navodi se u priopćenju HSP-a, koje potpisuje predsjednik Stanko Primorac, uz napomenu kako je u zadnje vrijeme, prema nekim procjenama trajno otišlo oko 100 tisuća građana BiH u Zapadnu Europu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije