Mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH

Objava registra branitelja na web stranici bila bi sporna i neprihvatljiva

12.08.2017.
u 14:00

Klub zastupnika HDZ-HNS-a Zastupničkog doma Parlamenta BiH u lipnju ove godine podnio je tri amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Iako je Vlada FBiH prihvatila predložene amandmane, kamen spoticanja i dalje je ostala spornim objava podataka iz jedinstvenog registra branitelja na web stranici, jer je agencija za zaštitu osobnih podataka na amandman II i III dala negativno mišljenje. Kada su u pitanju amandmani II i III i obrazloženje na te amandmane, Agencija za zaštitu osobnih podataka navodi da objavu podataka iz jedinstvenog registra treba regulirati posebnim zakonom koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH.

U suprotnosti sa zakonom

Naime, analizom odredbi Zakona o pravima branitelja, utvrđeno je da istim nije propisano objavljivanje osobnih podataka korisnika prava preko web stranice, odnosno obveza da se isti učine dostupnim najširoj javnosti, niti je to opravdano ispunjavanjem bilo koje nadležnosti Ministarstva. Dakle, za objavu podataka na web stranici ne postoji zakonom utvrđena osnova.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije