Set zakona o sukobu interesa, sudovima, VSTV-u, pristupu informacijama izlazi iz resora

O Bunozinu ministarstvu ovisi reformski paket vezan uz EU

29.07.2023.
u 16:32

Predstojeći tjedni bit će presudni za napredak BiH prema EU, a najveći dio posla u donošenju reformskih zakona koji će se ocjenjivati kroz izvješće Europske komisije za BiH odnosi se na resor pravosuđa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH. Ovoga tjedna u Domu naroda u prvome čitanju prošao je nacrt Zakona o slobodi pristupa informacijama. Ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza objasnio je kako su ovim zakonom ispunjene sve zadaće postavljene prije donošenja, a to su načela transparentnosti, otvorenosti, slobode pristupa informacijama, načelo otvorene vlasti, pravodobnosti, točnosti informacija, načelo jednakosti stranaka. Istaknuo je kako je, po njegovu mišljenju, najznačajnija novina proaktivna objava informacija, što podrazumijeva da će se na internetskim portalima institucija morati objaviti podaci o samoj instituciji.

Viši sud BiH

Ocijenio je kako je apsolutno neprihvatljivo uvođenje instituta žalbenoga vijeća koji bi preuzeo Ured ombudsmana u BiH. S takvim prijedlogom izašao je Ured Europske unije u Sarajevu. Predložili su da se amandmanski djeluje tako da se Instituciji ombudsmana BiH dadne nadležnost da postupa kao žalbeno, drugostupanjsko tijelo i da donosi pravno obvezujuća rješenja umjesto neobvezujućih preporuka. Bunoza je naveo da Ministarstvo pravosuđa ima odličnu suradnju s Izaslanstvom EU-a, koja aktivno pomaže usklađivanju propisa BiH s pravnom tekovinom EU-a. - Podržavam svaku zdravu inicijativu s ciljem da se Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH poboljša putem amandmana. Međutim, upitno je bi li prijedlog da drugostupanjsko tijelo koje bi odlučivalo po žalbama bude Institucija ombudsmana uopće dobio potrebnu potporu u zakonodavnoj proceduri. Pogotovo zbog toga što ombudsmani, prema Zakonu o ombudsmanu, ali i Ustavu BiH, donose preporuke koje su neobvezujuće te je upitno kako bi oni odlučivali meritorno po žalbama izjavljenim na prvostupanjske odluke institucija BiH - objasnio je ministar Bunoza. Dodao je kako je u nacrtu Zakona o slobodi pristupa informacijama propisano da po žalbama odlučuje Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara, koje i prema sadašnjem zakonu odlučuje po žalbama. Prema njegovim riječima, BiH se rukovodila rješenjem oko žalbenoga tijela na primjerima skandinavskih zemalja Švedske, Norveške, Finske. Politički je mnogo osjetljivije pitanje nacrta zakona o sudovima, koji je među prioritetima na putu BiH prema EU. O tome su, uz ostalo, razgovarali i lideri pet vodećih stranaka na sastanku ovoga ponedjeljka, a o njegovu konačnom izgledu usuglasit će se njihovi predstavnici. - Ovaj zakon jasnije definira položaj Suda BiH u skladu s međunarodnim standardima. Važna novina je da se osniva viši sud kao drugostupanjski sud koji bi trebao biti fizički odvojen od prvostupanjskog suda. Kaznena nadležnost tog suda, što je bilo sporno u prijašnjim predmetima, značajno je preciznija i moram naglasiti da je taj zakon u cijelosti dobio podršku Venecijanske komisije - naveo je Bunoza. Prema njegovim riječima, ne stoje prigovori upućeni na izmjene Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću. Taj bi se zakon, nakon što je prošao proceduru Vijeća ministara, uskoro trebao naći pred zastupnicima i izaslanicima u oba doma državnog Parlamenta.

Sukob interesa

- Vrlo je kvalitetno napisan, uređuje pitanje odgovornosti, integriteta i transparentnosti nositelja pravosudnih dužnosti, kao i dvostupnjevitosti prilikom odlučivanja. Ove izmjene i dopune zakona privremenog su karaktera jer smo u obvezi u roku od godinu dana od dana njegova stupanja na snagu donijeti nov, sveobuhvatan Zakon o VSTV-u, a radna skupina već radi na tom zakonu - istaknuo je Bunoza. Njegovo ministarstvo izradilo je i nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa, što je također još jedan "EU reformski zakon". Prema njegovim riječima, novosti se uvode kako bi se spriječio sukob interesa u obavljanju javne dužnosti, sprječavanju privatnih utjecaja na donošenje odluka u obavljanju javne dužnosti...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?