Program Trajnoga revolving fonda

Novac za gospodarska društva u FBiH, a imaju i odgodu plaćanja do godine dana

novac
24.06.2017.
u 13:30

Federalna Vlada usvojila je nedavno program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata dodjelom kredita za 2017. godinu. Cilj programa je postupna realizacija strateških ciljeva koji su usvojeni u dokumentu “Razvoj industrijske politike u FBiH”, strategiji razvoja namjenske industrije i strategiji razvoja industrije, tekstila, odjeće, kože i obuće u FBiH, s osnovnim načelima reindustrijalizacije i jačanja konkurentnosti industrijske proizvodnje u FBiH kroz realizaciju i afirmaciju vlastitih razvojnih potencijala.

Pozajmljivanje i program

Sredstva predviđena za pozajmljivanje po tom programu čine ona koja će mjesečno biti alocirana na račun Trajnog revolving fonda u banci od povrata glavnice dodijeljenih kreditnih sredstava realiziranih preko Razvojne banke FBiH, a očekivani iznos, prema procjeni Razvojne banke, mjesečno je oko 50.000 KM. Sredstva čine i ona koja će biti prikupljana od otplate glavnice plasiranih kredita preko Union banke d.d. Sarajevo u tijeku 2017. godine, a po osnovi kreditnih zaduženja iz programa utroška sredstava Trajnog revolving fonda za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Očekivani iznos će, prema procjeni banke, mjesečno biti oko 300.000 KM do 500.000 KM. Također, bit će pozajmljivana saldo sredstava zatečena na računu u banci na dan 28. veljače ove godine, u iznosu od 158.009,28 KM, kao i odobrena, a neuplaćena sredstva proračuna Federacije BiH za 2016. godinu u iznosu od 6,000.000 KM, umanjena za iznos obveza iz 2016. godine, odnosno sredstva koja će biti eventualno dodijeljena gospodarskim društvima čija se dokumentacija nalazi u proceduri ocjene u banci. Sredstva za provođenje ovog programa bit će odobravana gospodarskim društvima u iznosu od 100.000 KM do 500.000 KM i vraćana u minimalno 24, a maksimalno 60 jednakih mjesečnih anuiteta uz poček do 12 mjeseci.

Pogodnosti i sredstva

Pozajmljivanje sredstava po ovom programu znači kredit osiguran preko Union banke d.d. Sarajevo, reguliran ugovorom o kreditu, s odgodom plaćanja do godine dana. Korisnici sredstava po tom programu mogu biti gospodarska društva sa sjedištem u FBiH čija je primarna djelatnost definirana djelatnostima proizvodnje u sektorima navedenim u ovom programu te da zapošljavaju najmanje 20 zaposlenika, kao i gospodarska društva sa sjedištem u FBiH koja na teritoriju RS-a otvaraju ispostave, podružnice ili poslovne jedinice.

Korisnici sredstava po tom programu mogu biti samo ona gospodarska društva koja su, prema mišljenju banke o bonitetu klijenta, ocijenjena s “pozitivno” i “pozitivno s napomenom”. Gospodarska društva koja se prijave na natječaj za dodjelu sredstava trebaju imati slobodan kolateral kako bi se Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije u teretnom listu C moglo upisati kao založni povjeritelj prvog reda ili u registru zaloga kao založni povjeritelj. Ne uzimaju se u razmatranje gospodarska društva koja su, prema mišljenju banke o bonitetu klijenta, ocijenjena ocjenama “negativno”, “negativno s napomenom” i “bez mišljenja”, izuzev ako nije obrazloženo nenavođenje mišljenja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije