Josip Grubeša

Nevladine organizacije uključiti u kreiranje javnih politika

Josip Grubeša
15.02.2017.
u 12:31

Prednacrt Sporazuma o suradnji Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH, kojim su definirani principi, prioriteti i zajedničke vrijednosti te suradnje predstavljen je danas u Sarajevu.

Istim povodom, organizirana je i javna rasprava o tom dokumentu kojim se, istovremeno, utvrđuju institucionalni mehanizmi suradnje vlasti i nevladinih organizacija u BiH u procesu europskih integracija.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je uoči održavanja prezentacije, odnosno javne rasprave da je sličan sporazum potpisan 2007. godine te da se u međuvremenu pristupilo njegovom revidiranju da bi se nevladine organizacije, tj. građani u što većoj mjeri uključili u kreiranje javnih politika.

Istaknuo je da je javna rasprava prilika da se sagledaju problemi koji su karakterizirali stanje u toj oblasti u proteklom periodu, te da sudionici skupa - predstavnici nevladinog sektora, relevantnih nadležnih institucija BiH i međunarodnih organizacija, iznesu vlastite stavove i sugestije radi unapređenja suradnje vladinog i nevladinog sektora.

Projekt-menadžer Centra za promociju civilnog društva (CPCD) Slaviša Prorok ocijenio je da je primjena Sporazuma iz 2007. godine gotovo izostala u praksi te da je zahvaljujući benevolentnosti novog saziva Vijeća ministara BiH zainteresiranim stranama ponuđen revidirani dokument (sporazum), uz uvjerenje da će doći do njegovog usvajanja, kao i pune implementacije.

Podsjetio je da efikasna suradnja vladinog i nevladinog sektora predstavlja jedan od političkih uvjeta u sklopu procesa europskih integracija, a što, između ostalog, podrazumijeva uspostavu djelotvornih institucionalnih mehanizama za jačanje i unapređenje te suradnje.

Na značaj uspostave strateškog, pravnog i instucionalnog okvira za partnerstvo i dijalog s civilnim društvom ukazao je voditelj CBGI-projekta (Jačanje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu s civilnim društvom) Goran Žeravčić, istaknuvši spremnost u sklopu ovog projekta, koji financira Europska unija, da pruži svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć u tom pogledu.

U skladu s ciljevima prezentiranog sporazuma, strane potpisnice (Vijeće ministara BiH i svaka nevladina organizacija ili mreža nevladinih organizacija) iskazuju posvećenost izgradnji prosperitetnog, otvorenog, pluralnog i demokratskog društva u BiH, te potvrđuju opredijeljenost za saradnju na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo BiH u EU.

Prednacrt razmatranog sporazuma pripremilo je Ministarstvo pravde BiH, koje je ujedno i organiziralo spomenutu prezentaciju i javnu raspravu u saradnji s USAID-om, Centrom za promociju civilnog društva i predstavnicima CBGI-projekta, koji financira EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije