Donosimo detalje pisma veleposlanice Izraela u BiH Galit Peleg gradonačelnici Benjamini Karić

'Neugodno me iznenadila zabrana isticanja izraelske zastave na Vijećnici i židovskih simbola u Sarajevu'

24.06.2023.
u 16:38

Zabrinutost u Izraelu oko toga što stoji iza odluke Benjamine Karić: “Ovo je čisti antisemitizam”, potvrđuje nas izvor

Gradonačelnica grada Sarajeva Benjamina Karić nakon niza “odbijenica” drugima i drugačijima za izražavanje sloboda i nacionalnih identiteta javno je počela manipulirati javnost. Za čelnog čovjeka jednog od najvećih multietničkog gradića - kako ona često naziva Sarajevo dosta kontradiktorno. Ističe da su svi dobrodošli, a ne dozvoljava isticanje zastave države Izrael u trenutku proslave 75. obljetnice… Pravo otvoreno Sarajevo koje raširenih ruku dočekuje sve one koji nisu Bošnjaci, koji nisu po “kalupu” kakvoga je zamislila gradonačelnica. No, na obmanjivanje javnosti, građani Sarajeva i cijele BiH bi morali se zapitati zašto? Zašto objavljuje neistine vezane za državu Izrael, zašto sve čini da se ta malobrojna zajednica u Sarajevo osjeća loše, da ih dodatno protjeruje iz BiH.

Gradonačelnica Karić zato je dopustila da se istakne palestinska zastava čime je otvoreno pokazala svoju podršku radikalizmu. Ovakve odluke i potezi bi zasigurno trebali zabrinuti i međunarodnu zajednicu da takva osoba vodi glavni grad u BiH.

Donosimo pismo veleposlanice države Izrael u BiH Galit Peleg koje je uputila gradonačelnici Benjaminu Karić u kojemu je obavještava o razlozima primoranosti da se prijama povodom 75. obljetnice države Izrael umjesto u sarajevskoj Vijećnici izmjesti na drugo mjesto.

 - Obavještavam Vas da, s velikim žaljenjem, prijam povodom 75. Dana neovisnosti Države Izrael neće biti održan u sarajevskoj Gradskoj vijećnici kako je prvobitno bilo planirano.
 
Prilikom našeg prvog susreta, u ožujku prosle godine, bila sam oduševljena kada ste pričali o Sarajevu i Jeruzalemu, a još više kada ste bili dovoljno ljubazni da prihvatite ideju da prijam povodom 75. Dana neovisnosti Države Izrael održimo u vašoj prekrasnoj zgradi sarajevske Vijećnice.
 
Naša zamisao je bila poslati poruku zajedništva iz jedinstvene zgrade koja također služi kao gradska vijećnica glavnog grada Bosne i Hercegovine.
 
Nismo se niti u jednom trenutku pokolebali oko naše odluke, čak i kada su nam pristizale zamolbe s različitih strana i tražili da događaj ne održimo u sarajevskoj Vijećnici, Vi ste bili ti koji ste došli do rješenja koje je pomoglo da se pronađe kompromis zajedništva.
 
Sarajevo je stoljećima simbol židovskog života, ovdje je prisutna jedna od najznačajnijih i najstarijih židovskih zajednica u Europi.
 
Stoga morate razumjeti neugodno iznenađenje koje me pogodilo kada sam dobila e-mail da nam je zabranjeno isticanje Izraelske zastave kao i drugih židovskih simbole na pročelju Vijećnice.
 
Ove godine slavimo 75. obljetnicu postojanja države za kojom je židovski narod čeznuo 2000 godina u progonstvu. Godine progona i pogroma tijekom kojih je židovski narod imao jedan san, jednu nadu, kako stoji u našoj himni: "Biti slobodan i oslobođen narod u svojoj zemlji".
 
Poslije toliko godina čežnje, nakon što je Izrael postao država, možete li zamisliti da slavimo, a da ponosno ne mašemo našom plavo-bijelom zastavom?
 
Budući da naš zahtjev nije bio previše ekstreman, a također se temelji na presedanima od samo prošle godine, nemam drugog izbora nego vjerovati da postoji nešto veće iza ovih prepreka s kojima se suočavamo samo dan prije održavanja prijama.
 
Stoga sam nakon ozbiljnog razmišljanja odlučila prijam premjestiti negdje drugdje, gdje se poštuje naša zastava, kao što i mi poštujemo vašu, napisala je u pismu veleposlanica.
 
Iz pisma je sve jasno, gradonačelnica Karić je pozdravila ideju da se događaj održi u sarajevskoj Vijećnici, željela je da je vide kao liberalnu, proizraelsku, prozapadnu lidericu, a dokazala je da upravo suprotno. 
 
Ne zna se kakav je stav Nermina Nikšića o ovoj zabrinjavajućoj odluci jednog njegovog stranačkog člana, vrijeme će pokazati je li on progresivni lider kakvim se predstavlja, jer jasno je da će međunarodna zajednica promatrati njegove daljnje postupke u vezi s takvim rasističkim i antisemitskim odlukama koje su donijeli nerazboriti članovi njegove stranke.
 
Ostaje zaključiti ponovno zašto? Zašto glavni grad Sarajeva zatvara vrata Zidovima, i ne samo njima? Zašto gradonačelnica Karić manipulira javnost  i želi od Sarajeva napraviti sve samo ne europski Jeruzalem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije