Nathalie Tocci

Nema sigurnosti EU bez sigurnosti na zapadnom Balkanu

08.05.2017.
u 14:10

Nathalie Tocci, specijalna savjetnica visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, u intervjuu za portal European Western Balkans (EWB) kazala je da sigurnost EU ne može postojati bez sigurnosti na zapadnom Balkanu.

- Zapadni Balkan sastavni je dio Europe, a jednog dana će biti i sastavni dio Europske unije. Stoga, sigurnost Europe oslanja se na zapadni Balkan koliko i na zemlje članice EU. Bez demokracije, blagostanja i sigurnosti na zapadnom Balkanu, ne može biti ni europske sigurnosti - kazala je.

Naglasila je da dosad nije čula nijednog dužnosnika ili političkog čelnika u EU da javno ili iza zatvorenih vrata sugerira da zapadni Balkan neće eventualno postati dio Unije.

- Proces pristupanja doista jeste snažno vanjskopolitičko oruđe, ali cilj za zapadni Balkan je proširenje - kazala je Tocci.

Mnogo pažnje dato je ulozi "vanjskih aktera" na zapadnom Balkanu, osobito Rusiji i Turskoj. Međutim, Tocci ne vjeruje da bi vanjski akteri mogli ugroziti EU udarajući na njenu "slabu točku".

- Ne vjerujem da će se to dogoditi. A to kažem zato što sam duboko uvjerena u europsku budućnost zapadnog Balkana. S obzirom na to, zaista je bitno za EU da ojača otpornost zapadnog Balkana kako bi zemlje regije mogle pružiti otpor i odmaknuti se od destabilizirajućeg uplitanja ako i kada se ono dogodi- zaključila je Tocci u intervjuu za EWB.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije