Tužiteljstvo BiH žali se na nedostatak kadrova

Nema financijskih stručnjaka koji za
sud mogu otkriti milijunske prijevare

sipa
31.07.2017.
u 14:00

Rješavanje velikog broja sudskih predmeta iz područja gospodarskog kriminala, kako stoji u najnovijem izvješću Tužiteljstva BiH, usporavaju preduga financijska vještačenja, ali i druga vještačenja koja su u predmetima Odjela III, rađena u okviru policijskih agencija, koje se suočavaju s nedovoljnim brojem odgovarajućih stručnjaka, piše Večernji list BiH. Osim nedostatka stručnjaka, Tužiteljstvo BiH je suočeno s nedostatkom primjerenih prostora, ali i administrativnog osoblja i tužitelja koji bi mogli raditi na uspješnom sankcioniranje sve većeg broja djela iz gospodarskog kriminala, ali i ostale vrste kaznenih djela. Financijski vještaci, koji bi mogli u relativno brzom vremenu ući u kompliciranu tematiku koja se obično veže uz gospodarski kriminal, najveći su problem u okončanju predmeta koji se odnose na korupciju. Kako neslužbeno doznajemo, takvih stručnjaka u BiH je jako malo jer rade uglavnom u velikim korporacijama, bankama i teško da će za neku plaću državnog službenika raditi u nekoj od policijskih agencija ili Tužiteljstvu BiH.

Borba protiv korupcije

U kakvom je stanju borba protiv korupcije u BiH, svjedoči i podatak da je u tri godine pred sudovima u BiH tek 125 osoba osuđeno za korupcijska kaznena djela, a od tog broja, 79 osoba osuđeno je na kaznu zatvora ispod zakonskog minimuma.
Spomenuti podaci, kako u svom izvješću pod nazivom “Stanje pravosuđa u BiH s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije” iz Ministarstva pravosuđa ističu, “potvrđuju kako ovakva kaznena politika u BiH ne samo da ne može donijeti značajne rezultate na području borbe protiv korupcije već čak djeluje i stimulacijski na počinitelje kaznenih djela”. Kad je u pitanju kažnjavanje pojedinaca za počinjena korupcijska djela, sudovi u BiH su u većini slučajeva posezali za uvjetnom osudom kao mjerom upozorenja, koja je, kako stoji u izvješću, “jedna od najbližih alternativnih sankcija”. Bolje rezultate u borbi protiv korupcije nije zabilježilo u tri godine ni Tužiteljstvo BiH. O tome najbolje govori podatak da je u razdoblju od 2014. do kraja 2016. godine ta sudska instancija donijela 90 odluka za provođenje istrage, a istragu je obustavila u 45 slučajeva i donijela tek 35 optužnica.

Isplativost

Loše rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije zabilježili su sudovi i na nižim razinama Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko. Opći zaključak Ministarstva pravosuđa BiH je kako sudovi nisu koristili represiju koju im je zakonodavac stavio na raspolaganje. S obzirom na to da se na sudovima vodi nekoliko velikih postupaka za kaznena djela iz područja organiziranog kriminala i korupcije, pitanje je kako će svi ti slučajevi biti okončani.
Kad se uzme u obzir iznos novca koji se potroši tijekom istrage protiv počinitelja spomenutih kaznenih djela i zatvorske kazne koje se na kraju izrekne počinitelju, ispada da se uopće u BiH ne isplati bilo što raditi na području iskorjenjivanja korupcije i organiziranog kriminala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije