STALNA OPASNOST

Ne prijete samo žice, strujni krug se zatvara i dodirom vagona te čovjek strada pod udarom od 25.000 volti

04.09.2018.
u 19:08

Stotinjak metara južno od modernizirane radionice tračnih vozila južno od Čapljine, mjesto je gdje je nedavno teško ozlijeđena 12-godišnja Emma Kordić, a njezin 15-godišnji brat smrtno stradao.

Kobno mjesto

Između vagona još stoji traka, piše Večernji list BiH. Od prolaznika kojeg zatičemo nešto dalje od vagona doznajemo da je na istom mjestu prije dvije godine stradao 22-godišnji Belgijanac. Dok je s prijateljem bio na turističkom proputovanju, što ga je potaknulo na sporedni makadamski put, teško je reći, tek popeo se na isti vagon i teško stradao. Turist je živ prevezen u Belgiju. Doznajemo od mještana da je samo tristotinjak metara južnije prije nekoliko godina, smrtno stradao i jedan tinejdžer. Opasnost iz vagona svakodnevno prijeti, a dovoljno je popeti se na vagon, pa da se strujno kolo zatvori nakon čega pod udarom od 25.000 volti čovjek strada, tako da nije potrebno dodirivati žice da bi se nastradalo. Valja reći da je pruga na tom mjestu osvijetljena, rasvjetni stupovi su svježe oličeni bijelom bojom, a na više mjesta otkrili smo stazice koje vode preko pruge, kojima se ljudi služe kako bi skratili put do obližnjeg naselja Stijene.

Troškovi veliki

Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić ističe kako u ovakvim slučajevima policija samo na terenu obavi posao, a ostalo završavaju nadležne agencije. - Što se tiče željezničkog prometa, za to su zadužene posebne agencije. Kada se dogodi nesreća, kao što je, primjerice, ova tragedija u Čapljini, policija po dužnosti izlazi na teren obaviti očevid, ne možemo donositi svoj sud. Prilikom obilaska terena nakon nesreće uzimamo sve dokaze i prosljeđujemo ih nadležnima. Kada se dogodila tragedija u Čapljini, izašli smo na teren, utvrdili da su nanesene ozljede od strujnog udara te dokaze proslijedili nadležnima - kazao nam je Marić. - Nastojimo pomoći svakome kome je pomoć potrebna, pa tako i obitelji Kordić”, kaže Andrijana Suton, predsjednica humanitarne udruge “Cvijet” iz Čapljine, dodajući kako su se u projekt pomoći u liječenju Emmi Kordić uključili i zbog iznimno velikih troškova, jer djevojčica ovdje nema zdravstveno osiguranje.

 

Humanitarna udruga Cvijet iz Čapljine, u suradnji s HT ERONET-om, pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za liječenje 12-godišnje djevojčice Emme Kordić, nedavno teško stradale od strujnog udara na pruzi u čapljinskome naselju Stijene.

S obzirom na to da liječenje iziskuje ogromna novčana sredstva, svi koji žele pomoći da se Emma što prije oporavi, mogu to učiniti pozivom na humanitarni broj HT ERONET-a 092 890 812. Pozivom na ovaj broj u sklopu humanitarne akcije “Pomozimo Emmi Kordić” donirate 2 KM, a možete zvati svakodnevno od 0 do 24 sata. Emmi možete pomoći i uplatama na račun otvoren kod UniCredit Bank d.d. Mostar.

Za uplate iz BiH:

Ivan Ivanković, Trebižat bb, 88 300 Čapljina

Broj transakcijskog računa: 3381102172919230

s naznakom „Za liječenje Emme Anastazie Kordić“

Za uplate iz inozemstva (broj deviznog računa): 40447724111 SWIFT UNCRBA 22

IBAN BA39 3381 1028 7291 8857 s naznakom „Za liječenje Emme Anastazie Kordić“.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?