NATO procjenjuje potrebu za prilagodbom prisutnosti i u BiH

NATO vojska
STOYAN NENOV/REUTERS
27.01.2024.
u 10:47

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u petak u Bruxellesu da NATO smatra da je sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu i dalje jako krhka te da na Kosovu i BiH postoji potencijal za tenzije. Stoltenberg je to izjavio u sjedištu NATO-a na zajedničkoj konferenciji za novinstvo s crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem, tijekom koje je ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tijekom prošle godine na sjeveru Kosova, zbog čega je NATO pojačao prisutnost za dodatnih 1000 vojnika. Stoltenberg je također potvrdio da NATO nastavlja procjenjivati potrebu za daljnjim prilagođavanjem prisutnosti i u BiH.

- Poruka je da se sve strane trebaju suzdržati od zapaljive retorike te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo surađivali s Europskom unijom, i u BiH, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali također podržavamo našu vojnu prisutnost i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU jedini je način da se pronađe trajno rješenje - izjavio je glavni tajnik NATO-a. Stoltenberg je također potvrdio da će sljedeći tjedan 31 veleposlanik Stalnog vijeća NATO-a posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi pružili snažnu potporu teritorijalnom integritetu BiH. Prema njegovim riječima, izaslanstvo NATO-a tijekom ovog posjeta poručit će da svi politički čelnici moraju raditi na očuvanju jedinstva jer je to "ključno za stabilnost BiH i regije". Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je od 19. do 20. studenoga prošle godine BiH. Tijekom posjeta glavni tajnik sastao se sa zapovjednicom NATO stožera Sarajevo, brigadnom generalicom Pamelom McGaha. Tom prilikom zahvalio je generalici McGaha i osoblju NATO stožera za podršku miru i stabilnosti u BiH. - NATO je dugi niz godina posvećen Bosni i Hercegovini. Vaša sigurnost je važna za regiju zapadnog Balkana i bitna za Europu - rekao je glavni tajnik. U svom obraćanju glavni tajnik je rekao: "Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine" i pozvao "sve političke lidere da očuvaju jedinstvo, grade državne institucije i rade na pomirenju".

Glavni tajnik NATO-a pohvalio je BiH za napredak na putu k članstvu u Europskoj uniji te ponovio da NATO ostaje opredijeljen za podršku euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

- Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane. Bez stranog uplitanja - izjavio je glavni tajnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije