Stiglo zahlađenje

I narednih dana očekuje nas snijeg, otežan promet širom BiH

snijeg
04.01.2016.
u 10:13

U utorak će u Bosni biti susnježica i kiša, a u višim područjima snijeg

U Bosnu i Hercegovinu stiglo je hladnije zahlađenje, u Bosni je zapadao snijeg, u Hercegovini kiša, a temperature su se znatno snizile. 

I danas će u BiH danas biti padavine, osobito u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne.

U Bosni će biti susnježica i snijeg, a u Hercegovini kiša, najavljuju meteorolozi. Vjetar slab do umjerene jačine, u većem dijelu zemlje južnog smjera, a u sjevernim područjima sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između –5 i 1°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C.

U Sarajevu će biti oblačno. U drugoj polovini dana se očekuje susnježica i snijeg. Najviša dnevna temperatura zraka oko 0°C. 

Do kraja dana i u večernjim satima padavine se očekuju i u cijeloj zemlji. Uglavnom će padati kiša, koja se može lediti u dodiru s tlom. U višim područjima susnježica i snijeg. Padavine u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni umjerenog, a u ostatku zemlje slabog intenziteta. 

U utorak nas očekuje oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini, u Bosni sa susnježicom i kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. 

Padavine će biti slabog do umjerenog intenziteta. Intenzivni snijeg se očekuje u planinskim područjima. Jutarnja temperatura od -8 do -2, na jugu od 3 do 6, a najviša dnevna od 0 do 5, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.

U srijedu se očekuje oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini i jugoistočnoj Bosni. U višim područjima istočne Bosne susnježica i snijeg. Padavine povremene i slabog intenziteta. 

Jutarnja temperatura od -6 do -1, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu od 6 do 11 stupnjeva.

Ugažen snijeg i poledica na putevima u BiH

Zbog niskih temperatura, te ugaženog snijega i poledice na putevima BiH AMK upozorava vozače na maksimalno opreznu vožnju, savjetuju i posjedovanje zimske opreme, koja je zakonski obvezna na putevima u BIH.

Za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca na prevojima.

"Zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu promet se odvija otežano i usporeno na sljedećim dionicama: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Han Pijesak-Vlasenica, Odžak- Orašje, Kupres-Šuica-Livno, Tomislavgrad-Šuica. Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno,  Donji Vakuf-Travnik, Bugojno-Kupres, Ključ-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Drvar,  kao i na dionici M-5 Gorjevac-Ripač", navodi se u novom izvješću BiH MAK-a

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH, na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na snazi je zabrana prometa za teretna vozila preko 7,5 tona nosivosti na graničnom prelazu Izačić.

"Od puteva s aktualnim radovima izdvajamo: M-16,2 Jablanica-Prozor, M-17 Stup-Rajlovac, puteve na širem području Mostara (sjeverni ulaz u grad i prometnice u gradu), te petlju Blatuša u Zenici i magistralni put M-5 Sarajevo tranzit.

Otežano kretanje pješaka u Bugojnu

Prvi ovogodišnji snijeg izazvao je brojne probleme na putevima koji vode iz Bugojna, a nimalo bolja situacija nije ni u samom gradu.

Po riječima direktora JKUP “Čistoća” Emira Sarajlića, radnici ovog poduzeća rade "punom parom", a nakon što se od snijega u potpunosti očisti centar grada, bit će očišćeni i lokalni putevi u mjesnim zajednicama. 

-Činimo sve što je u našoj mogućnosti da stvorimo uvjete za neometano odvijanje prometa u užem dijelu grada. Posipali smo sol ali, zbog niske temperature, nismo postigli željeni efekt, kazao je, javlja Fena. 

Dodaje da u nekim ulicama, uglavnom sporednim, još ima ugaženog snijega, te da se na određenim mjestima nalaze ostaci ledene kiše, koja je padala u noći sa subote na nedjelju.

On podsjeća, također, da je Odlukom o komunalnom redu općine Bugojno regulirano da vlasnici i korisnici poslovnih prostora očiste snijeg ispred svojih objekata.

-Nismo primijetili da je netko od njih postupio u skladu s donesenim zakonskim propisima, kazao je. Prema informaciji Meteorološke stanice Bugojno trenutna visina sniježnog pokrivača u tom gradu je 11 cm. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije