Rob Bauer

Najviši vojni dužnosnik NATO-a: Na Balkanu vidimo krhku stabilnost

Rob Bauer
Reuters
28.01.2024.
u 18:04

Bauer smatra da Milorad Dodik nije promijenio svoje mišljenje nekada iza rata i odlučio podržati Rusiju nego je to činio i prije rata u Ukrajini.

Najviši vojni dužnosnik NATO-a Rob Bauer, koji je nedavno šokirao dramatičnom izjavom da je rat s Rusijom realna mogućnost i da se za tako nešto trebaju pripremati svi, u razgovoru za crnogorsku Pobjedu govorio je i o situaciji na Balkanu. 

Na pitanje na čemu temelji ocjene da svijet treba biti spreman na rat NATO-a i Rusije, Bauer je kazao kako to počiva na ponašanju Rusije.

"Prošli tjedan sam rekao ono što govorim zadnjih godinu i pol. Fascinantna stvar je da je to tek sad odjeknulo, a nisam nužno rekao ništa novo, nego sam samo ponovio svoje stavove, a iz nekog razloga tek sada je to dobilo na značaju ... Mi u NATO smo, u prosincu 2021. godine, dobili sporazum ugovora, gdje su nam Rusi priopćili da se žele vratiti na granice iz 1997. godine, što uključuje teritorije mnogih zemalja koje su u međuvremenu postale NATO članice."

Američki predsjednik Joe Biden nedavno je retorički upitao: "Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, što mislite da će se dogoditi s Balkanom?"

Bauer kaže kako je s pravom mnogo ljudi zabrinuto takvim scenarijem.

"Ako Rusija dobije rat u Ukrajini, to nije kraj neprijateljstvima. To nije kraj nestabilnosti. To će biti početak nove nestabilnosti. Jer će Rusi tada vjerovati da se njihov način ponašanja zapravo isplati. Dakle, mislit će: nije poštivanje međunarodnih pravila ono što se isplati, nego agresija. I u suštini, invazijom na drugu zemlju, dobijate ono što želite, a to je protiv međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", rekao je Bauer za Pobjedu. 

Odgovarajući na ovo pitanje dotaknuo se i Bosne i Hercegovine, ali i Milorada Dodika, prenosi Klix.ba.

"Ali naravno, ako bi dobili rat u Ukrajini, to bi im moglo dati ideju da ima još toga što bi mogli da uzmu. I to nije samo Balkan, postoje i druge nacije u kojima bi vidjeli svoj interes. Zato se NATO mora pripremiti da se bolje brani. To je ono na čemu smo radili i sada gledamo na izvodljivost svih tih planova. I mislim da je način na koji radimo zajedno sa EU u Bosni i Hercegovini i na Kosovu primjer za budućnost. I to nisu NATO zemlje, ali uz pomoć EU i NATO su stabilizirane već posljednjih nekoliko godina.", pojasnio je.

Bauer smatra da Milorad Dodik nije promijenio svoje mišljenje nekada iza rata i odlučio podržati Rusiju nego je to činio i prije rata u Ukrajini.

"Tako da to samo po sebi nije novo, za njih je ovo dodatni argument, tako da ne mislim da će to promijeniti Balkan sam po sebi, mislim da je to jedan od razloga da nastavimo podržavati Balkan kao što mi to činimo. Kao što sam rekao, Europska unija i NATO podržavaju Balkan u praktičnom smislu, ne samo riječima, već u praksi - osiguravaju sigurnost i sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, koje god da su etničke pripadnosti. I EU to čini u Bosni i Hercegovini, uz podršku i NATO-a, sa našom misijom u Sarajevu, tako da obje organizacije ne samo da govore o tome, već i praktično pomažu u sigurnosti i stabilnosti na Balkanu."

Bauer je istaknuo da NATO prati kompletnu situaciju u svijetu, u svemiru i cyber prostoru.

"Pratimo sve događaje oko nas, u svijetu, u našoj zoni odgovornosti, uključujući Balkan."

Kaže da na Balkanu vide krhku stabilnost.

"Nije dovoljno da se 'zavalite' i čekate da EU i NATO urade nešto za Balkan. Same zemlje i lideri u ovim zemljama igraju važnu ulogu da održe Balkan stabilnim i sigurnim ... NATO i EU će pomoći kao što radimo godinama unatrag i nastavit ćemo to raditi i u budućnosti. NATO je, kao odgovor na ono što se dogodilo u rujnu na Kosovu, povećao broj vojnika u KFOR-u, a to je zato što gledamo što se događa na terenu."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije