Lijekovi

Najviše nuspojava prijavili nakon korištenja citostatika

fsdf
03.08.2016.
u 08:00

Građani BiH koji za liječenje koriste citostatike imali su najviše prijava o nuspojavama nakon korištenja lijekova. Naime, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH od početka ove godine stiglo je oko 100 prijava zdravstvenih djelatnika o neželjenim reakcijama na lijek, a najviše ih se odnosilo na upotrebu citostatika. Iz Agencije ističu kako je iz godine u godinu broj prijavljenih neželjenih učinaka sve veći, dodajući kako to znači i da raste svijest medicinara o nužnosti prijave neželjenih učinaka. - Svaki lijek, osim željenih učinaka, ima i neželjene, a oni koji su poznati i navedeni su u uputi o lijeku. Obveza zdravstvenih djelatnika je da uočene neželjene reakcije, bilo da su očekivane ili ne, prijave Agenciji - rekli su za “Glas Srpske” iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Azra Ikalović, koja se već 19 godina bori protiv ove teške bolesti, ističe kako su pacijenti koji koriste citostatike upućeni u nuspojave koje oni izazivaju. - Kako god ti lijekovi djeluju na maligne stanice i uništavaju ih, tako uništavaju i zdrave, a tada nastaju nuspojave, počevši od mučnine i slabosti, pa sve do opadanja kose - kazala je Ikalović.

Naglašava kako svaki pacijent teško podnosi terapiju citostaticima, a u situacijama kada lijek izaziva više štete nego koristi, konzilij donosi odluku o drugoj terapiji. Specijalistica obiteljske medicine u banjolučkom Domu zdravlja dr. Nataša Pilipović-Broćeta ističe kako su u vrijeme kada je prisutan veliki broj kroničnih nezaraznih bolesti pacijenti prinuđeni uzimati veći broj lijekova, pa se često dogode i neželjene reakcije na neke od njih. - Kada je riječ o našim pacijentima, najčešće neželjene reakcije javljale su se na lijekove za povišen krvni tlak, antibiotike, lijekove za osteoporozu i psihičke poremećaje - kazala je Pilipović-Broćeta. Dodaje kako su najčešće neželjene reakcije na ove lijekove kašalj, probavni problemi, otjecanje potkoljenica, sušenje usta i takozvani osjećaj preskakanja srca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?