BUDITE OPREZNI

Najnoviji primjeri računalnih prevara: Jedni će kliknuti link u poruci, drugi preko Facebooka

racunalo
09.07.2021.
u 09:00

"Zatražila me da u njezino ime pošaljem 300 eura određenoj osobi u Bosnu, što sam ja i napravio i...to je to. Naravno, radilo se o prevari", kazao je Damir Grašić.

Digitalizacija i društvene mreže osim što unaprjeđuju društvo, za neke mogu biti i vrlo opasne. Ponajprije to vrijedi za starije i informatički nepismene građane, a uvijek iznova treba upozoravati na prijevare koje kruže internetom i na pametnim telefonima. Stoga oprez!

S jednom takvom  prevarom  susreo se i gospodin čiju priču donosi RTL. 58-godišnji učitelj iz Čakovca nije očekivao da će Facebook profil njegove dugogodišnje prijateljice iz Švicarske zamijeniti prevarant. 

"Zatražila me da u njezino ime pošaljem 300 eura određenoj osobi u Bosnu, što sam ja i napravio i...to je to. Naravno, radilo se o prevari", kazao je Damir Grašić.

Poruke i iskaz dao je policiji, ali uzalud. Uplaćeni novac otišao je u nepovrat, ali i zahtjev za uplatom dodatnih 500 eura. Srećom, Damir je tada shvatio da je bio naivan:

"Vjerojatno je to jedna dobro, dobro uigrana ekipa, ne… Opreza nikad dosta i ovo je jedna škola za mene i zbog toga bih htio obavijestiti javnost. Da. A i nadam se da su u manjini tak naivni kak ja."

Ili, primjer drugi, kad začujete: "Dobili ste sekretaricu. Nakon zvučnog signala snimite poruku."

Nadajući se da će doista čuti glasovne poruke, mnogi su kliknuli na link u SMS porukama koje kruže ovih dana među korisnicima raznih operatera. Za one koji su nasjeli i instalirali aplikaciju, dobili su virus i izgubili su podatke u mobitelu, pa i novac.

"Ono što se događa je zapravo da se instalira aplikacija koja sama radi u pozadini jer korisnik prilikom instalacije daje dopuštenje da se koriste i kontakti i pozivanje i SMS aplikacija. Na taj način korisnicima se naplaćuju te poruke i time oni imaju određen novi trošak", objasnio je Andro Marčev, voditelj Odjela komunikacije, koordinacije i strateškog planiranja u HAKOM-u.

Taj trošak može biti nekoliko stotina kuna pa i više. Loša vijest je to da se zaštititi možete jedino sami. 

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije objasnio je:

"Ako izgubite novce, nažalost sami ste krivi i nažalost nitko vam ne može pomoći. Trebate ne otvarati ili barem ne kliktati na sumnjive linkove. Ako znate da niste naručili nikakav paket pa nemojte kliktati onda da vidite tko vam je poslao paket jer vam ga sigurno nitko nije poslao."

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?