Na konferenciji za novinare Kriznog stožera za suzbijanje koronavirusa, on je naveo da će se nastava do četvrtog razreda biti održavana uz smanjenje broja učenika i poštovanje svih mjera.

- Od 1.192 osnovne škole, 543 njih, odnosno 45 posto ne moraju da se dijele - kazao je Šarčević.

Prema njegovim riječima, časovi će trajati 30 minuta, đaci od prvog do četvrtog razreda će imati četiri sata, između sati su planirani petominutni odmori, a poslije drugog sata odmor od 15 minuta. Nakon svakog bloka nastave, učionice se moraju dezinficirat.

Školama sutra stiže uputstvo za nastavu od rujna, dodao je ministar.

Kako je objasnio, od 14 sati u školu će ići stariji osnovci i da će škole same određivati da li će organizirati, na primjer, peti i šesti razred ili sedmi i osmi ili od petog do osmog.

- Petaci, šestaci i sedmaci će imati po pet sati u rujnu, a osmaci šest sati. Ipak, modoficiradt ćemo taj raspored na osnovu dobijanih tjednih izvještaja, pa će se praviti dodatni modeli - kazao je Šarčević.

On je naveo i da će roditelji moći da se opredijele da li će djeca isključivo nastavu pratiti online, dok će za ocjenjivanje biti obavezno doći u školu.

- Za srednje škole može nekoliko modela se promijeniti, a osnovni model je da rade tjedno i one će raspoređivati grupe u zavisnosti od programa. Na primjer, nećemo djecu medicinskih škola tjerati da idu na praksu - kazao je Šarčević.