potpora povratnicima

Na području FBiH danas je 36 tisuća raseljenih osoba

03.08.2020.
u 19:06

Zapošljavanje i samozapošljavanje, potpora razvoju poljoprivrede i obrta, obnova stambenih jedinica - ovo su neki od projekata Ministarstva raseljenih osoba, a koji se realiziraju u ovoj godini u cilju potpore povratničkoj populaciji. Prema podacima iz “Plana povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2020.”, koji je izradilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada je za ovu godinu osigurala 24 milijuna maraka, i to kroz tekući transfer pojedincima (15,1 milijun), tekući transfer pojedincima za programe povratka u RS-u (5 milijuna), tekući transfer za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte s nevladinim organizacijama (2,5 milijuna) te podršku provedbi održivog povratka izbjeglih i prognanih s područja regije Srebrenice (2 milijuna), piše Večernji list BiH

Pomoć i za gospodarstvo

Osim obnove, planira se i pružanje pomoći za zapošljavanje/samozapošljavanje kroz pokretanje privatnog biznisa, razvoj malih i srednjih poduzeća te poljoprivrednu djelatnost, financijska pomoć za nabavu sitne i krupne stoke, kao i rekultivacija poljoprivrednog zemljišta. Kada je riječ o nastavku procesa izgradnje, planira se obnova objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i sve potrebne infrastrukture.

U okviru tekućeg transfera pojedincima izrađeno je nekoliko posebnih projekata - jedan od njih, za koji će se utrošiti tri milijuna maraka, rezultirat će obnovom 160 stambenih jedinica. Očekuje se isporuka građevinskog materijala i dodjela sredstava za obnovu za oko 150 obitelji ili oko 500 osoba, dodjela novčanih sredstava za ugradnju građevinskog materijala za oko 30% korisnika, izgradnja individualnih stambenih objekata po sustavu “ključ u ruke”, oko 10 stambenih objekata za oko 40 osoba.
Neki od programa na koji će se utrošiti sredstva odnose se na razvoj start-upa u cilju zapošljavanja/samozapošljavanja povratnika - program “Zapošljavanje povratnika u malom gospodarstvu”, kao i Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s VSS.

Za pomoć za zapošljavanje u malom gospodarstvu, kao i pomoć za zapošljavanje u poljoprivredi, osigurano je 9,8 milijuna maraka. Između ostaloga, planirana je dodjela poljoprivredne mehanizacije, kao i sadnica, pokretanje proizvodnje u plastenicima te obnova svih pratećih objekata.

Za humanitarne, zdravstvene, psihosocijalne, informativne i obrazovno-edukativne projekte osigurano je pak 1,8 milijuna KM. Istodobno, u okviru Regionalnog stambenog programa u 2020. planirana je izgradnja individualnih stambenih objekata u okviru potprojekata BiH 2 - 47, BiH 4 - 12, BiH 5 - 77 i BiH 6 - 184 stambene jedinice.

U 2020. planirano je zatvaranje potprojekata BiH 2, BiH 3 i BiH 4, dok će za potprojekte BiH 5 i BiH 6 biti završena izrada projektne dokumentacije te izbor izvođača radova.

Za realizaciju navedenih potprojekata planirana su sredstva u iznosu od 7,195.357,95 KM.

Za projekt Saudijskog fonda raspoloživa sredstva su 15,000.000 dolara. Ova sredstva dijele se na entitete i Distrikt Brčko. Procijenjeno je da se iz ovih sredstava može obnoviti 900 stambenih jedinica po sustavu “ključ u ruke”, od toga 459 u Federaciji BiH. Planirano razdoblje za završetak provedbe projekta je do kraja 2020. godine.

Inače, prema podacima kojima raspolaže ovo Ministarstvo, na području FBiH egzistiraju 93 kolektivna centra s 1959 obitelji ili 5632 osobe, a projektom CEB II u FBiH će biti zatvoreno 80% od ukupnog broja kolektivnih centara.

U ovom planu navodi se kako na području Federacije BiH status raseljenih imaju 36.504 osobe ili 12.622 obitelji, od toga s područja Federacije 5077 obitelji ili 15.753 osobe, s područja RS-a 7527 obitelji ili 20.706 osoba, a s područja Distrikta Brčko je 45 osoba ili 18 obitelji, podaci su iz “Plana povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2020.” koji je izradilo Federalno ministarstvo raseljenih. Uvidom u ovaj plan vidljivo je koje strateške korake namjerava poduzeti Ministarstvo u idućem razdoblju, a koji za cilj imaju rekonstrukciju individualnih stambenih objekata, projekte ekonomskog osnaživanja povratnika, pomoć za samozapošljavanje, obnovu objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i obnovu infrastrukture. Ukupno gledajući, u Bosni i Hercegovini u statusu raseljenih su 32.033 obitelji, odnosno 96.421 raseljena osoba.

Izgradnja stambenih jedinica

Kada je riječ o procesu obnove, prema podacima iz revidirane strategije BiH za provedbu aneksa VII. Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH, do sada je u Bosni i Hercegovini obnovljeno oko 350.000 stambenih jedinica (oko 68%). Od ovog broja oko 250.000 stambenih jedinica obnovljeno je na području FBiH, 80.000 na području RS-a, a u Distriktu Brčko oko 15.000 stambenih jedinica.

Prema izvješću o realizaciji revidirane strategije BiH za provedbu aneksa VII., u razdoblju od 2009. do 2018. godine obnovljeno je 18.458 stambenih jedinica. U odnosu na procjenu broja stambenih jedinica u revidiranoj strategiji, od 34.918 potrebno je obnoviti još 16.460 stambenih jedinica.

Kada je riječ o aktivnostima koje se trebaju realizirati u svrhu provedbe aneksa VII. Daytonskog sporazuma, iz Ministarstva ističu kako se za najveći broj raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini, za njih oko 75%, mogu iznaći trajna rješenja za pitanje smještaja kroz rekonstrukciju stambenih jedinica u mjestima prebivališta, dok je za preostalih 25 posto potrebno tragati za nekim drugim vidom stambenog zbrinjavanja, bilo da se radi o stimuliranju rješavanja stambenih pitanja u prijeratnim mjestima prebivališta, bilo da se radi o integriranju u mjestima raseljenja, smještaju u različitim modelima socijalnog stanovanja.

Od ostalih aktivnosti planira se uraditi i mapiranje srušenih/izgrađenih stambenih objekata u povratničkim zonama i uspostavljanje virtualne mape uništenih/obnovljenih stambenih objekata u povratničkim zonama, s osnovnim podacima o članovima kućanstva koje je živjelo (1991. godine) i koje trenutačno živi u objektu te podacima o korištenim donacijama ovog Ministarstva i drugih donatora. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije