Analiza DEP-a

Na početku godine u BiH zabilježen skroman rast ekonomskih aktivnosti

ekonomija
10.05.2016.
u 09:24

Rast prihoda PDV po poreznim prijavama od 1%, te povećanje vrijednosti uvoza dobara široke potrošnje od približno 3% u razdoblju siječanj - veljača ukazuju na povećanje finalne potrošnje

Nakon siječanjskog pada vanjske trgovine i industrije na godišnjoj razini, realni sektor u Bosni i Hercegovini uglavnom bilježi pozitivan rast u veljači 2016. godine.

Ipak, bez obzira na to što je u veljači zaustavljen siječanjski pad vrijednosti robnog izvoza i uvoza, na razini dva mjeseca izvoz i uvoz još uvijek bilježe godišnji pad, navedeno je u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Do nominalnog pada izvoza su u velikoj mjeri doveli pad proizvodnje električne energije, te pad cijena aluminijuma od približno 20% u prva dva mjeseca 2016. Imajući u vidu spomenuti pad cijena, kako se ističe u analizi, robni izvoz je najvjerojatnije zapravo zabilježio pozitivan realni rast u datom razdoblju. 

Slična je situacija i kod nominalnog pada robnog uvoza kod kojeg je veliku ulogu imao godišnji pad svjetskih cijena sirove nafte od približno 40%. Tako bi isključujući naftu i naftne derivate robni uvoz najvjerojatnije zabilježio skroman rast u prva dva mjeseca. Ovo je u skladu s dostupnim pokazateljima kretanja finalne potrošnje i investicija koji ukazuju na skroman rast domaće potražnje.

Naime, rast prihoda PDV po poreznim prijavama od 1%, te povećanje vrijednosti uvoza dobara široke potrošnje od približno 3% u razdoblju siječanj - veljača ukazuju na povećanje finalne potrošnje. U isto vrijeme, porast vrijednosti uvoza kapitalnih dobara od 1,7% ukazuje na povećanje investicija u odnosu na prva dva mjeseca 2016. godine – navedeno je u analizi DEP-a.

Dakle, kako je zaključeno, dostupni pokazatelji ukazuju na skroman rast ekonomske aktivnosti u prva dva mjeseca 2016. godine, nošen skromnim povećanjem proizvodnje i robnog izvoza, te blagim porastom domaće potražnje i uvoza uz realni rast vanjskotrgovinskog deficita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?