susret s Konakovićem

Murphy i Wagner izrazili zadovoljstvo novim zamahom u politici i diplomaciji Vijeća ministara BiH

27.09.2023.
u 13:01

Senator Murphy i kongresmenka Wagner izrazili su zadovoljstvo novim zamahom u politici i diplomaciji aktualnog Vijeća ministara BiH, s obzirom da je u SAD-u već dugo izostala kvalitetna uloga bh. diplomacije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je u Washingtonu u odvojenim susretima, tijekom radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, sa senatorom Christopherom Murphyjem te potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma kongresmenkom Ann Wagner.

Kako je priopćeno iz MVP-a BiH, na sastancima se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini, ruskoj agresiji na Ukrajinu i njenom utjecaju na našu zemlju i regiju.

Bilo je riječi i o optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se tereti se za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. Tom prilikom je ocijenjeno da su pozitivni pomaci i napori koje institucije BiH čine na europskom putu, u proteklih devet mjeseci, ugroženi zbog poteza vlasti RS.

Senator Murphy i kongresmenka Wagner izrazili su zadovoljstvo novim zamahom u politici i diplomaciji aktualnog Vijeća ministara BiH, s obzirom da je u SAD-u već dugo izostala kvalitetna uloga bh. diplomacije. Naglasili su da ih stoga raduje posjet ministra Konakovića i izaslanstva što je pokazatelj novog i ozbiljnijeg pristupa diplomacije naše zemlje.  

Sugovornici su najavili skori posjet BiH, te ponudili podršku i pomoć našoj zemlji na putu u EU.

Kada se radi o produženju mandata misije EUFOR Althea, ocijenili su kako se samo zajedničkim naporima doprinosi stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg ambijenta u BiH.

Tijekom susreta se razgovaralo i o zajednicama Bosanaca i Hercegovaca koji žive u američkim državama. Naglašeno je da bi posjet ministra tim zajednicama bio značajan u cilju jačanja veza između dijaspore i domovine Bosne i Hercegovine.

Kongresmenka Wagner i senator Murphy su dobri poznavatelji prilika u Bosni i Hercegovini. Wagner dolazi iz Republikanske stranke. U Zastupnički dom američkog Kongresa izabrana je prvi put 2013. godine. Bila je predlagač zakona koji je usvojen u Zastupničkom domu, u kojem su navedeni najvažniji principi koje treba slijediti američka administracija u politici prema Bosni i Hercegovini.

Senator Murphy je snažan glas u Senatu koji se borio za otvaranje radnih mjesta, pristupačnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i vanjsku politiku okrenutu budućnosti. Inicijator je rezolucija o BiH u Senatu, a u posjeti našoj zemlji bio je prošle godine, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?