Uspješna promocija knjige "Kraljica Katarina Kosača Kotromanić" u Kreševu

Molinar: Ova knjiga opisuje lik i djelo najvažnije žene u povijesti bosanskih Hrvata.

26.10.2023.
u 18:13

Tražila se stolica više na iznimno uspješnoj promociji knjige "Kraljica Katarina Kosača Kotromanić"-Posljednja bosanska kraljica (II dopunjeno izdanje), održane sinoć, 25.listopada 2023.g u toplom, domaćinskom, ozračju konobe franjevačkog samostana Sv.Katarine u Kreševu.
 

U povodu obilježavanja 15.obljetnice utemeljenja Zajednice žena HDZ-a BiH, ali i 545. godine od smrti posljednje bosanske kraljice, promocija u organizaciji ŽO ZŽ HDZ BiH "KKK" ŽSB, probudila je veliki interes javnosti, a svojim fantastičnim nastupom upotpunili su učenici glazbene škole "Amadeus" Filip Stanić i Antonio Bilić, te voditeljica mješovitog zbora Marija Perivan.

Na promociji koju je moderirala Ivana Anić, o povijesnom značaju Kraljice Katarine Kosača Kotromanić govorili su domaćin, gvardijan franjevačkog samostana fra. Josip Tomas, predsjednica ŽO ZŽ HDZ BiH "KKK" ŽSB Suzana Krišto, Goran Milanović, voditelj sekcije za kulturnu baštinu „HKD Napredak“ Goran Milanović, prof. dr. sc. Ivo Miro Jović, kao i sam autor Mladen Anto Molinar.

Gvardijan Tomas je spomenuo njenu notu domoljublja i privrženosti Bosni citirajući njenu oporuku u kojoj Bosnu ostavlja Papi i Vatikanu, nadajući se da će tako biti najbolje po njen narod.

"Neka nam hrabrost i odlučnost žene, kraljice Katarine, osobe koja je u jednom turbulentnom vremenu bez obzira na osobnu tragediju smogla snage do kraja života boriti se i brinuti za svoju zemlju, bude snaga i inspiracija za suočavanje sa svim našim životnim izazovima",poruka je predsjednice ŽO ZŽ HDZ-BiH KKK ŽSB Suzane Krišto.

Kao predstavljači knjige, Goran Milanović, voditelj sekcije za kulturnu baštinu „HKD Napredak“ je rekao da je Kraljica Katarina bila svom narodu na usluzi. Apsolutno netipična za kraljicu i zato je ljudi štuju. Bila je iz naroda i uvijek u narodu, dok je prof. dr. sc. Ivo Miro Jović rekao da je značenje Kraljice Katarine to da je zaslužila i zaradila da je se štuje kroz ova vremena i štovati će je se još kroz buduća vremena.
Promociji je nazočio i načelnik općine Kreševo Renato Pejak, te u pozdravnim riječima naglasio kako se kao narod moramo držati i u Kreševu ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Primjer nam je upravo kraljica Katarina koja je spojila Hum i Bosnu, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

Sam autor, Mladen Anto Molinar, se zahvalio na velikom interesiranju za knjigu. ''Ova knjiga opisuje lik i djelo najvažnije žene u povijesti bosanskih Hrvata. Franjevci su Katarinu proglasili blaženom i ona je za narod s pravom ostala posljednja kraljica. U Kreševu je osnovana Udruga vitezova kraljice Katarine na čelu s fra Stjepanom Buljanom i zato je ovo idealno mjesto za promociju knjige.'' zaključio je Molinar.


Za potporu pri organizaciji, predsjednica Krišto se prigodnim darovima zahvalila zaslužnima, dok je gvardijan Tomas uputio čestitke organizatorici na uspješnoj organizaciji i realizaciji promocije knjige.
U povodu obilježavanja 15 godina djelovanja Zajednice žena HDZ-a BiH, predsjednica ŽO ZŽ Suzana Krišto je nazočnim predsjednicama Općinskih odbora iz Kreševa, Kiseljaka, Fojnice i Busovače: Ljerki Marić, Ani Tolo-Ivičević, Antoniji Miličević i Ankici Komšić, darovala promotivnu knjigu o kraljici Katarini, djevojci, majci, supruzi, udovici, prognanici, vjernici, ženi iznimne časti i gorljivoj domoljupki, čije su ime s ponosom uzele za ime Zajednice žena HDZ-a BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?