Stjepan Bošković:

Moderna cesta skratit će put do mora, a Stolac povezati i s Dubrovnikom preko Neuma

22.07.2019.
u 15:00

Brojni su projekti koji se u posljednje vrijeme realiziraju na području općine Stolac, od cestovnih do gospodarskih. O njima, ali i o brojnim drugim temama u povodu Dana općine, 20. srpnja, razgovarali smo s načelnikom Stoca Stjepanom Boškovićem.

Općina Stolac ove godine mnoštvom sadržaja obilježila je svoj dan. Pripremili ste, mogli bismo reći, za svakog ponešto.

Općina Stolac je u suradnji s Crkvom pripremila bogat vjerski, kulturni i zabavni program kako bi se na odgovarajući način obilježilo Dan općine i patron župe 20. srpnja. Obilježavanje smo počeli prijmom učenika generacije osnovnih i srednje škole s područja naše općine. Zatim su svečano potpisani ugovori o stipendiranju. U suradnji s Maticom hrvatskom Stolac organizirali smo promociju knjige Mile Pešorde “Sloboda, mir meju nami”. Na Radimlji smo predstavili monografiju “Razgovor s Radimljom” (Talking with Radimlja). Od sportskih događaja izdvojio bih Malonogometni turnir Stolac 2019. Zaista za svakog ponešto.

 

Pomalo neobična je bila i središnja proslava. Očekuje se uvijek kako je to svečana sjednica Općinskoga vijeća u dvorani, no vi ste imali svečani prijam u nekropoli stećaka.

Jedan od načina promocije naše općine jest upravo svečani prijam na Radimlji. Ove godine prijmu su nazočili brojni Stočani i naši dragi gosti načelnici i gradonačelnici drugih gradova i općina, predsjednik Vlade HN županije s ministrima, veleposlanik RH u BiH, dužnosnici sa svih razina vlasti...

 

Koji su projekti u općini prioritet? Što se radi, primjerice, kada je riječ o infrastrukturi - cestovnoj, vodnoj...? Spomenimo svakako i probijanje tunela Žaba na trasi ceste Stolac - Neum sa stolačke strane prije nekoliko dana. Što će on značiti za stolački kraj kada bude pušten u promet, za koliko se skraćuje put do mora?

Jedan od prioritetnih projekta je i izgradnja magistralne ceste M17.3 te povezivanje Stoca modernom prometnicom s Mostarom i Neumom, a preko Neuma i s Dubrovnikom, kao najvećim turističkim središtem. Ovih dana očekujemo kako će se početi izvoditi radovi i sa strane Stoca, tako da danas možemo reći kako će ovaj projekt biti završen u planiranom roku i da će naša općina dobiti jednu kvalitetnu prometnicu i tako se još bolje prometno povezati. Paralelno s izgradnjom ove prometnice radi se i na idejnom rješenju obilaznice grada Stoca na način da izbacimo sav tranzitni promet magistralnih cesta M6 i M17.3 iz samoga grada. Kako će izgradnja ove ceste svakako smanjiti vrijeme putovanja na more, tako očekujemo i povećanje prometa putnika i vozila kroz općinu Stolac. Tako se otvaraju i nove mogućnosti za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora na području naše općine.

 

Projekt izgradnje gospodarsko-poslovne zone Hodovo započeli ste kao jedan od glavnih pokretača gospodarskog oporavka i razvoja lokalnog područja.

Regulacijskim planom poslovne zone Hodovo planirali smo razvoj naše općine kroz izgradnju poslovnih objekata, kroz posebne uvjete koje je Općina Stolac propisala svojim odlukama, a sve u cilju što jednostavnijeg postupka ostvarenja ulaganja privatnog kapitala na ovom prostoru. Danas možemo reći kako je naša vizija prvog solarnog polja u BiH ostvarena u ovoj gospodarskoj zoni, da smo izgrađenom infrastrukturom u samoj zoni, kao i u našoj upravi, uvijek bili na usluzi svim investitorima. Mnogi su u početku bili skeptični o ovoj viziji, no mi danas imamo takav investicijski zahvat da, kada bi nas javna poduzeća pratila sa svojom infrastrukturom, vjerojatno bismo ovaj plan ispunili u potpunosti. Paralelno s izgradnjom ovog solarnog polja išao je i projekt izgradnje gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnom djelatnošću i koji zapošljavaju radnu snagu u realnom sektoru. Posljednjih mjeseci intenziviraju se aktivnosti na ovom polju, a mi sa svoje strane radimo sve da kroz izgradnju infrastrukture u samoj zoni olakšamo i osiguramo gospodarskima subjektima uspješno obavljanje djelatnosti.

Što su ključne značajke strategije razvoja općine Stolac 2015. - 2024.?

Socioekonomska i SWOT analiza koja je prikazana u strategiji razvoja pokazala je da se u budućnosti općina Stolac treba okrenuti učinkovitijem iskorištavanju prirodnih resursa i potencijala, prije svega u razvoju specifičnih grana poljoprivrede te na temelju toga potaknuti razvoj prerađivačke industrije temeljene na vlastitim resursima i stolačkim poljoprivrednim proizvodima. Snage je potrebno usmjeriti na privlačenje ulagača koji bi otvorili proizvodne pogone u gospodarsko-poslovnoj zoni Hodovo i samim time stvorili uvjete za proizvodnu klimu koja bi omogućila dodatno zapošljavanje. Zahvaljujući svojoj kulturno-povijesnoj baštini, općina Stolac ima odlične uvjete za razvoj turizma. Taj potencijal mora se razvijati i okrenuti u smjeru koji će biti na korist cijeloj zajednici.

 

Prioriteti ovogodišnjega proračuna?

Prioritet proračuna jest osigurati stabilno funkcioniranje svih ustanova u našoj općini koje se oslanjaju na općinski proračun, da svi oni programi nevladinih udruga usmjereni na razvoj naše općine budu podržani iz proračuna. Uz sve to, u proračunu moramo naći i sredstava za kapitalne investicije i nastaviti ulagati i u gospodarsku zonu, lokalne ceste, izgradnju vodoopskrbe kako pitke vode tako i tehničke vode za poljoprivredu i industriju. Moramo izdvajati sredstva za očuvanje naše kulturno-povijesne baštine i u razvoj turističke djelatnosti, moramo pomoći našim poljoprivrednicima kroz sufinanciranje određenih projekata.

 

Kakvo je stanje s povratkom u općinu? Spomenimo tu i suradnju s hrvatskim županijama uključenim u pomoć izgradnje domova povratnicima?

Općina Stolac davno je završila proces povratka nakon završetka rata, ali je isto tako jedna od općina koja je na svoj prostor primila veliki broj prognanih iz drugih dijelova BiH zbog ratnih događanja. Kako bismo osigurali što bolje uvjete za sve one koji su ostali ovdje živjeti, izdvajamo određena sredstva za dovršetak obiteljskih kuća u ovim naseljima te tako surađujemo i s hrvatskim županijama na realizaciji ovog projekta.

 

Nažalost, ni općinu Stolac nije zaobišao val iseljavanja. Što je, po vama, to što bi moglo zadržati Stočane, posebice mlade?

Naravno da je iseljavanje jedan od velikih izazova i za nas i našu općinu, jer mi već sada dolazimo u problem s radnom snagom potrebnom u gospodarskoj zoni. Mislim da smo taj val zaustavili, sada nam predstoji raditi na tome kako osigurati uvjete te otvoriti prostor da se proces povratka počne ostvarivati. Naravno da smo svjesni kako će ovo biti težak proces, ali isto tako znamo da bez radne snage ne možemo očekivati ni gospodarski rast.

 

Kakvo je stanje u području zdravstva i školstva?

Kada govorimo o školstvu u općini, onda govorimo o trima osnovnim i Srednjoj školi Stolac. Možemo sa zadovoljstvom reći da ove obrazovne ustanove dobro funkcioniraju te ispunjavaju svoje zadaće. Što se tiče zdravstva, tu govorimo o Domu zdravlja Stolac, ustanovi vrlo važnoj za našu općinu koja u potpunosti uspijeva obavljati svoju zadaću na zadovoljstvo svih Stočana. Kroz svoje tri izdvojene ambulante pokušava biti još dostupniji svim potrebitima. Mi, kao osnivači, pokušavamo pratiti potrebe ove ustanove te tako stvarati bolje uvjete za njezin rad i funkcioniranje.

 

Općina redovito stipendira i studente?

Svake godine raspisujemo natječaj te isplaćujemo potporu svima koji ispune uvjete. Ove smo godine potpisali 36 ugovora za stipendije u iznosu od po 800 KM.

 

Što se radi na promicanju kulturno-povijesne baštine, a time i razvoja turizma na ovom području?

Budući da smo kao općina bogati spomenicima kulture proglašenima na razini države, tako smo i obvezni dijelom o njima skrbiti. Kroz naš JU Radimlja našli smo pravni okvir za zaštitu, obnovu i promicanje. Na osnovi toga ispunili smo i sve uvjete da danas naše dvije nekropole budu pod zaštitom Unesca, a samim time postaju generatorom razvoja turizma kao jedne od strateških grana razvoja naše općine.

 

U rad je upravo puštena i nova, redizajnirana web-stranica Općine Stolac, tu je i e-registar.

Izradili smo potpuno novu web-stranicu s novim dizajnom i sadržajem prilagođenu prikazu na računalima, mobilnim telefonima i tabletima. Poseban naglasak stavili smo na razvoj turizma i gospodarstva u općini. Dio stranice koji se odnosi na gospodarsko–poslovnu zonu Hodovo preveden je na engleski, a planiran je prijevod na njemački i druge jezike. Kroz poboljšavanje stranice i druge kanale nastavit ćemo raditi na boljoj vidljivosti i promociji općine na internetu. E-registar je stranica koja po principu “sve na jednom mjestu” omogućuje svakom investitoru i građaninu da dobije sve potrebne informacije o načinu na koji može pokrenuti proceduru te o tome koliko će trajati i stajati njezina provedba. Ovime smo omogućili brži, lakši i jeftiniji dolazak do općinskih dozvola i rješenja.

Komentara 1

MO
Mostar1
15:13 22.07.2019.

Boskovicu reci da si na Hodovu Dubravskoj Visorsvni te u stocu naselio Srednju Bosnu te Bosnjake koji su bili vecinski protjerao inporemetio ravnotezu a ti isi hrvati bjeze u njemacku jer su prevareni od hdz

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije