Samostanska galerija “Kristian Kreković”

Mjesto susreta zaljubljenika u umjetnost

12.02.2017.
u 09:00

Međunarodna likovna kolonija “Breške” održava se pod pokroviteljstvom tuzlanske glavne podružnice Hrvatskog kulturnog društva (HKD) “Napredak” već 17 godina u selu Breške iznad Tuzle, u dvorištu župne crkve.

Dosad je u svoj fundus prikupila više od 700 umjetničkih djela slikara iz zemlje i inozemstva koji su se u ljetnim mjesecima okupljali u Breškama na zajedničkom druženju i umjetničkom stvaranju. Postalo je tradicija da se u veljači organizira izložba tako nastalih radova u Galeriji Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla Tuzla.

U kalendaru kulturnih manifestacija na tuzlanskom području, ali i u regiji, ova je kolonija tako zauzela posebno i respektabilno mjesto.

Veliko zanimanje Tuzlaka za izložbu i nazočnost mnogobrojnih osoba iz kulturnog, političkog i javnog života grada svjedoče o ugledu koji u toj sredini ima HKD “Napredak”.

Ujedno, galerija “Kristian Kreković” potvrdila se kao mjesto okupljanja svih Tuzlaka i prijatelja Tuzle koji cijene umjetnost. Publici je ovih dana predstavljeno tridesetak umjetničkih djela, a kako izložba ostaje otvorena petnaest dana, HKD “Napredak” poziva sve ljubitelje umjetnosti da pogledaju djela nastala na druženjima autora na likovnoj koloniji 2016. Prošlogodišnja, 17. međunarodna likovna kolonija “Breške 2016.” ugostila je autore iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Mađarske i Makedonije. Izložena djela rezultat su rada trinaestorice umjetnika koji su svoja djela stvarali inspirirani prirodnim ljepotama i duhovnošću brežačkog kraja.

- Iznimno nam je drago što se projekt, koji je počeo kao ideja nekoliko ljudi, razvio i postao prepoznatljiv, ne samo za HKD “Napredak” nego i za naš grad, županiju, ali i za cijelu zemlju”, kazao je Nikola Čiča, predsjednik HKD “Napredak” Tuzla.

Fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli, ističe značaj kolonije.

- Lijepa je ovo prilika, kazao je, da upriličimo izniman kulturni događaj, prisjetimo se umjetnika koji su ovdje u Tuzli boravili sedam dana s nama i ostavili nam vrijedna umjetnička djela, istaknuo je Divković.

Umjetnička djela nastala na 17. likovnoj koloniji u Breškama bit će pohranjena u bogatom Napretkovu fundusu.

Prodajom dijela slika, Napredak financira program stipendiranja. U Napretkovu fundusu za sada se nalazi više od 700 različitih umjetničkih djela.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije