Zanimljivo

Mislili ste da znate baš sve? Ove činjenice o Uskrsu vjerojatno niste znali!

Uskrs
Davor Puklavec/PIXSELL
15.03.2016.
u 18:28

Iako možda mislite da znate baš sve o Uskrsu sigurni smo da za neke zanimljive činjenice do sada niste znali. Kako bi vam uljepšali ovaj blagdan donosimo vam pregled zanimljivosti, običaja i činjenica  koje vrlo vjerojatno niste znali.

Uskrs je prvi 'klizni' blagdan u povijesti!

Uskrs uvijek pada između 22. ožujka i 25. travnja, a slavi se na prvu nedjelju nakon punog mjeseca koji pada na ili poslije 21. ožujka, pa je tako postao prvi klizni blagdan u povijesti. Metoda računanja datuma Uskrsa nije službeno riješena sve do Prvog nicejskog sabora 325. godine. Tek u srednjem vijeku dogovoreno je da se Uskrs slavi prvu nedjelju poslije punog mjeseca na sam dan ili poslije ekvinocija, prenosi Vecernji.hr

Za čokoladna jaja zaslužni su Europljani

Zasigurno najpoznatiji simbol Uskrsa su uskršnja jaja. Njihova povijest seže još od starih Grka, Egipćana i Rimljana koji su jaja doživljavali kao simbol života. Tek početkom 19. stoljeća Europljani proizvode prva čokoladna jaja koja su danas uz čokoladne zečeve najpopularniji slatkiši koje povezujemo s Uskrsom. Najveće uskršnje čokoladno jaje napravljeno je u Italiji 2011. godine. Jaje je bilo visoko 10,39 metara i težilo je 7,200 kilograma. 

Uskrs - blagdan rekorder po količini slatkiša

Zanimljivo je i da je Uskrs u zapadnim zemljama (posebice u Americi) blagdan tijekom kojeg pojede najviše slatkiša. Svake godine tijekom Uskrsa diljem Amerike proda se više od 90 milijuna čokoladnih zečeva i čak 91,4 bilijuna čokoladnih jaja. 

Šunku jedemo u čast babilonskog boga Tammuza

Blagdanski stol za Uskrs gotovo je nezamisliv bez šunke. No jeste li se ikada zapitali zašto baš šunku jedemo za Uskrs? Prema babilonskom mitu, božica Ishtar je s Baalom, bogom Sunca, začela sina Tammuza koji je nakon što je odrastao postao lovac. No, jednog dana u šumi ga je napala i ubila divlja svinja. Nakon što je ostala bez sina Ishtar je naredila svom narodu da se nedjeljom jedu svinjetinu. Jednom godišnje obilježavala se  Tammuzova smrt, a toj obljetnici prethodilo je 40 dana posta.

Prva priča o uskrsnom zecu objavljena je u 17. stoljeću

 Mit o uskrsnom zecu navodno potječe od stare germanske priče o ženi koja je ukrašavala jaja i ostavljala ih posvuda da ih djeca mogu pronaći. Prva priča o zecu, kasnije nazvanom Easter Bunny, objavljena je 1680. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?