nakon uvođenja sankcija

Mektić: Bilo bi najbolje da Dodik podnese ostavku

Dragan Mektić
18.01.2017.
u 07:37

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić govorio je za N1 o sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države izrekle Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska. Mektić je kazao da bi u ovakvim okolnostima najbolje bilo da Dodik podnese ostavku i, kako je naglasio, tako spasi Republiku Srpsku i srpski narod.

''Vidio sam da je State Department objavio da je Milorad Dodik stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je to poražavajuće za Republiku Srpsku, ali i Bosnu i Hercegovinu ako hoćete. Vrlo je izvjesno da će ovu crnu listu preuzeti i druge zemlje, postoje informacije i zemlje iz Europske unije. To je situacija koja će štetiti Republici Srpskoj, njenom legitimitetu i ugledu. Mislim da bi najbolje bilo da podnese ostavku i spasi Republiku Srpsku i srpski narod'', rekao je Dragan Mektić.

On nije siguran hoće li druge zemlje pratiti primjer SAD i staviti Dodika na ''svoje crne liste'', ali kaže da postoje određene pretpostavke da bi se to moglo dogoditi.

''Nije obvezujuće da druge zemlje prate SAD u ovoj odluci, ali poznato je iz ranije prakse da se to događa. Ne mogu sa sigurnošću reći koje su to zemlje, ali imam najave da će se to dogoditi'', ispričao je Mektić. 

Podsjetimo, veleposlanica SAD u BiH Maureen Cormack kazala je da je Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora, u konzultaciji sa State Departmentom, službeno definirao status i uveo sankcije protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

"Ta odredba odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma'', pojasnila je ona.

Ključne riječi

Komentara 1

US
una-sana
07:53 18.01.2017.

a meni pak zao Dragana Covica s kim ce sad saradjivati na razbijanju bih.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije