Podaci UNO BiH za 11 mjeseci

Među zaplijenjenom robom zlato, srebro, bižuterija, ali i 53.454 KM prehrambenih proizvoda

30.12.2021.
u 08:42

Za jedanaest mjeseci ove godine regionalni uredi Uprave za neizravno oporezivanje oduzeli su različite krijumčarene robe u ukupnoj vrijednosti od 8,495.405 konvertibilnih maraka

Oduvijek se preko granice krijumčarilo sve i svašta, nekad uspješno, nekad baš i ne. Posljednjih godina pokazalo se da se preko granice krijumčari baš sve, od duhana, papagaja, kornjača, zmija, raznih vrsta ptica, droge, tableta, otrova…, piše Večernji list BiH.

Pandemija koronavirusa ograničila je putovanja pa su se samim tim smanjile mogućnosti da se preko državne granice prenese ono što ne bi smjelo. U Upravi za neizravno oporezivanje BiH provjerili smo što su sve oduzeli za 11 mjeseci ove godine.

Podaci Uprave

Za jedanaest mjeseci ove godine regionalni uredi Uprave za neizravno oporezivanje oduzeli su različite krijumčarene robe u ukupnoj vrijednosti od 8,495.405 konvertibilnih maraka. Kao što smo i očekivali, najviše je zaplijenjeno krijumčarenog duhana, cigareta, duhanske prerađevine i aroma za nargilu (trošarinski proizvod), a vrijednost zaplijenjene ove vrste robe iznosi čak 5,144.819 konvertibilnih maraka. Sljedeći po vrijednosti je tekstil te je ove robe za 11 mjeseci zaplijenjeno 1,035.930 maraka. Vrijednost ostale zaplijenjene robe znatno je manja od dvije navedene, ali je svakako zanimljivija. Pa su se tako među zaplijenjenom robom našli zlato i nakit koji asocira na zlato, kolekcionarski novčići, srebro, pa čak i bižuterija. Potom, medicinska oprema, lijekovi i prekursori, različiti ventili, suveniri i kipovi, aroma za nargilu, bicikli, motocikli, autoprikolice, pa čak i rabljene šasije. Među oduzetom robom našla su se motorna vozila, namještaj, bijela tehnika, različiti strojevi i alati, pa čak i glazbena oprema.

Uprava za neizravno oporezivanje za 11 mjeseci oduzela je i 53.454 KM vrijedne prehrambene proizvode. Među robom čija je vrijednost značajna svakako su autodijelovi, naime, njih je u ovoj godini oduzeto gotovo pola milijuna maraka, točnije 457.500 KM. Pandemija koronavirusa poremetila je i krijumčarske tokove.

"Ove godine, što je zanimljivo, zaista nismo naišli na neke egzotične stvari kakvih je bilo ranijih godina. Prijašnjih godina među zaplijenjenom robom zaista se nailazilo na svašta. Prema podacima koje su mi dostavili centri, ove godine toga nije bilo", kazao nam je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Krijumčarenje dukata

Podsjetimo, ranijih godina iz Bosne i Hercegovine su pokušavane krijumčariti zaštićene vrste ptica i kornjača. Prema podacima Interpola, ilegalna trgovina divljim životinjama i biljkama je po obrtu novca drugi najunosniji oblik ilegalne trgovine na svijetu. Zabilježeni su i pokušaji krijumčarenja preslika vjerskih knjiga. Nadalje, osim životinjama, krijumčari u BiH dodatni profit pokušali su ostvariti nelegalnim uvozom otrova. Bilo je pokušaja nelegalnog uvoza herbicida, prvenstveno furadana koji se ranije na našim prostorima koristio, međutim, posljednjih godina je zabranjen.

Među krijumčarenom robom posljednjih godina česti su i zlatnici. Podsjetimo, prije tek nešto više od godinu dana, točnije 12. prosinca 2020. godine, pripadnici Jedinice Granične policije Orašje oduzeli su 44 zlatna dukata s likom nekadašnjeg austrijskog cara Franje Josipa od državljanke BiH i Srbije čiji su inicijali I. M. (23). Ona je autobusom putovala na relaciji Tuzla - Dortmund i prilikom prelaska granice nadležnim tijelima nije prijavila posjedovanje dukata.

Mjesec ranije, točnije 16. studenoga, službenici Jedinice Granične policije Zračna luka Tuzla oduzeli su 18 zlatnih dukata s likom Franje Josipa, koji su pronađeni u prtljazi državljanina Bosne i Hercegovine na letu za Göteborg. Zlatni dukati Franje Josipa su među najpopularniji zlatnicima jer su izrađen od zlata vrlo visoke čistoće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije