Zavod zdravstvenog osiguranja

Među ciljevima je i rješavanje korupcije u 
bh. zdravstvu

lijecenjen1_nnn_bih_28082015
29.08.2015.
u 06:30

Jačanje borbe protiv korupcije s težištem na transparentnosti

Istraživanje Centara civilnih inicijativa među bh. građanima prošle godine pokazalo je da većina njih zdravstvo smatra jednom od najkorumpiranijih oblasti u državi, ali sustavnih mjera za borbu protiv korupcije nije bilo. Pojedini liječnici svojim su ponašanjem dobrano okaljali svoju profesiju, ali ne snose sankcije jer građani nemaju ni konkretne komunikacijske kanale preko kojih bi objavili pritužbe na rad određenog liječnika i prijavili korupciju u zdravstvu, piše Večernji list.

Jačanje uloge

Ono što budi optimizam je plan rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH u kojem je i plan borbe protiv korupcije, donosi "Večernji list". Federalni zavod radi na provedbi pet strateških ciljeva, a jedan od njih je jačanje uloge Federalnog zavoda u oblasti obveznog zdravstvenog osiguranja kroz usklađivanje zakonodavnopravnog okvira s refomskim procesima FBiH i propisima Europske unije. Jedan od primarnih zadataka je aktivnost na jačanju borbe protiv korupcije s težištem na transparentnom radu. - Odlukom Vlade Federacije BiH kao jedna od mjera borbe protiv korupcije donesen je opći plan Vlade Federacije BiH u borbi protiv korupcije. Uspostavljaju se mehanizmi za sprečavanje korupcije provedbom niza sveobuhvatno razrađenih aktivnosti koje su zasnovane na analizi postojećeg stanja u praksi. Na osnovi ovog dokumenta korisnici javnih sredstava su dužni napraviti vlastite planove borbe protiv korupcije i definirati područja gdje se može pojaviti korupcija i definirati preventivne aktivnosti u cilju sprečavanja korupcije s pokazateljima provedbe ovih aktivnosti, stoji u dokumentu.

Sustavni pristup

Planovi integriteta su strateško sredstvo za prevenciju korupcije i predstavljaju sustavni pristup za analizu rizičnih točaka u Federalnom zavodu. - Svrha plana integriteta je uspostavljanje antikorupcijskih mehanizama, vrijednosti i opravdanosti preventivnih standarda. Procjena integriteta institucija predstavlja jedan od tih standarda. Glavni cilj donošenja plana integriteta je procijeniti točke podložnosti koruptivnim pojavama unutar institucije, preporučiti mjere za smanjenje podložnosti institucije koruptivnom ponašanju, te uspostaviti odgovarajuće mehanizme za nadzor i praćenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije