Dok standard pada

Među bh. građanima zavladao trend kupnje skupih telefona

12.04.2024.
u 18:26

Standard bh. građana najniži je u Europi. S prosječnom plaćom nemoguće je preživjeti mjesec, a na ulicama bh. gradova sve je više skupocjenih automobila, markirane odjeće i obuće te skupocjenih mobitela

"Građani BiH sve teže žive", "Redovi pred pučkim kuhinjama sve su duži", "Tek rijetki s plaćom mogu preživjeti mjesec" - naslovi su ovo koje posljednjih godina svakodnevno čitamo u medijima, piše Večernji list BiH. Standard bh. građana najniži je u Europi. Međutim, na ulicama je sve više skupocjenih automobila, markirane odjeće i obuće, raznog luksuza. Kao da nije riječ o istoj državi. Još jedan podatak fascinira. Naime, dok standard pada, raste prodaja skupocjenih mobitela.

Rast potražnje

Naime, u BiH je tijekom prošle godine uvezeno mobilnih telefona vrijednih više od 176 milijuna KM, a zvuči nevjerojatno - građani najčešće kupuju one najskuplje. Kako su za Nezavisne naveli iz jedne trgovine mobilnih uređaja u Banjoj Luci, potražnje za telefonima uvijek ima. Ističe da je najveća potražnja za najnovijim uređajima. - Najviše se kupuju telefoni marke iPhone i Samsung, odnosno kako se koji pojavljuje na tržištu tako potražnja za njim skače - kazali su iz ove trgovine. Kako dodaju, trenutačno su najtraženije nove serije - iPhone 15 i Samsung 24. - Naravno da imamo slučajeva gdje se biraju i jeftiniji telefoni, odnosno oni koji su građanima dostupni po kupovnoj moći, ali najviše se biraju nove serije - naveli su. Iz trgovine mobilnih telefona 3D Box za Nezavisne su kazali da je među građanima zavladao trend kupnje skupih telefona. - Građani se žale da nemaju novca, a kada je riječ o telefonima, vode se onim - što skuplje, to bolje. Kada je riječ o skupljim serijama, najviše se kupuju iPhone i Samsung serije, dok se od jeftinijih opcija najčešće odlučuju za seriju Samsunga A15, A55, A35 - ističu. Prema njihovim riječima, građani često kupuju i druge marke telefona, kao što je Xiaomi. - Sin me već gotovo godinu dana moli da mu kupim iPhone. Kaže kako gotovo sva djeca u razredu imaju iPhone i da je to danas pod moranje, da se u društvu osjeća manje vrijedan jer nema mobitel koji njegovi prijatelji imaju. Unatoč svemu, još uvijek mu ga nisam kupio, prvenstveno zato što smatram da dijete koje je tek drugi srednje ne treba imati tako skup mobitel. Drugi je razlog što za njega moram uzeti kredit ili ga kupiti na rate. Taj mobitel košta oko 2000 KM - požalio nam se otac iz Mostara. Po svemu sudeći, skupi mobiteli postali su trend i neki vid statusnog simbola. Djeca koja nose markiranu odjeću i imaju skupe mobitele misle da im to daje vrijednost i rugaju se djeci koja to nemaju, kažu psiholozi. Prema njihovim riječima, roditelji moraju znati da je loše da im djeca svoju vrijednost vide kroz materijalno i da je nedopustivo izrugivanje zbog odjeće, odnosno da se zato neko dijete osjeća manje vrijednim.

Vrijednost uvoza

Banjolučanka Maja, iako ne robuje trendovima, zbog posla koji obavlja nedavno je odlučila kupiti iPhone. - Svjesni smo koliko su visoke cijene ovih uređaja te da trebaš raditi i dva mjeseca za noviji model ovog telefona, ali ja sam ipak odlučila kupiti telefon na rate jer većina trgovina ima tu mogućnost. Znam da je to pretjerana cijena za telefon, ali se nadam da će biti u funkciji nekoliko godina i da će mi se isplatiti ulaganje - rekla je ona. Naime, prema podacima UNO-a BiH, uvoz telefona prošle je godine bio veći za gotovo 20 milijuna KM u odnosu na godinu prije. - Ukupna količina telefona koji su uvezeni tijekom prošle godine računa se u kilogramima te je na osnovi podataka uvezen 190.821 kilogram u vrijednosti od 176,370.414 KM, uz dodatna davanja koja iznose 40,073.905 KM - podaci su UNO-a. Prema njihovim podacima, najviše telefona uvezeno je iz Kine, Vijetnama i Indije. - Iz Kine je prošle godine uvezeno mobilnih telefona u vrijednosti od 109,213.892 KM, uz dodatna davanja od 24,827.610 KM, dok je iz Vijetnama uvezeno 47,931.852 KM, uz dodatna davanja od 10,936.720 KM. Iako je u 2022. u BiH uvezeno za oko 58.000 kg manje telefonskih uređaja nego godinu prije, oni su koštali 25 milijuna KM više, a razlog tome je taj što se sve više uvoze kvalitetniji i skuplji telefoni. Tako je, prema podacima UNO-a, 2022. uvezeno 186.554,85 kg telefonskih uređaja, uključujući telefone za mobilne radiotelefonske mreže ili druge bežične mreže, te ostalih uređaja za primanje slike, glasa ili drugih podataka, čija je cijena iznosila 157,645.107 KM. S druge strane, 2021. je u BiH uvezeno 244.786,94 kg ovih uređaja, ukupne vrijednosti 132,536.747 KM. U 2022. godini se, prema ovim podacima, najviše telefona uvezlo iz Kine, i to u vrijednosti od oko 95,5 milijuna KM. Slijedi Vijetnam, odakle je uvezeno ovih uređaja ukupne vrijednosti 45,880.846 KM, te u vrijednosti od 12,829.824 KM iz Indije, navode iz UNO-a BiH. Dalje slijede Južna Koreja, Njemačka, Malezija, SAD…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?