Analitičarka

Marić: Most se preći mora!

 Ivana Marić
09.11.2015.
u 13:01

Jučerašnji opći izbori u Republici Hrvatskoj su pokazali koliko nam je Hrvatska blizu, a ujedno ipak tako daleko, ocijenila je u izjavi za Fenu politička analitičarka Ivana Marić.

- Pri tome ne mislim samo na kopiranje izbornog programa HDZ-a od NDP-ovog kandidata, Mile Vasića. Tu mislim i na situaciju na koju smo navikli slušati iz izbornih stožera nakon izbora u BiH kada se sve stranke proglašavaju izbornim pobjednicima. Još jedna sličnost s BiH izborima je tvrdnja svih stranaka da će u koaliciju ići samo s onim strankama koje prihvate njihova programska načela, a dobro znamo da će to biti među zadnjim stavkama presudnim za koaliranje. Međutim, to ipak zvuči puno ljepše nego da kažu što su sve spremni dati samo da uđu u vlast, kaže Marić.

Istaknula je i to da dok se Središnje izborn o povjerenstvo BiH hvalilo kako je konačne rezultate objavila „već“ 20-ak dana nakon izbora, u Hrvatskoj su rezultati već poznati.

- Hrvatski birači su pokazali da podjednako podržavaju lijevi i desni blok. HDZ-ova koalicija je osvojila 56 mandata plus tri iz dijaspore, kao što je bilo i očekivano. SDP-ova koalicija je također osvojila 56 mandata u Hrvatskoj, plus 3 člana iz reda manjina, navodi Marić.

Po njenoj ocjeni, najveće i najpozitivnije iznenađenje izbora je Most nezavisnih koalicija. Za većinu u Saboru potrebno je 76 glasova koje ni SDP ni HDZ ne mogu skupiti bez Mosta. Međutim, Most je prije izbora ne samo tvrdio da neće ulaziti u koaliciju ni s jednom od ovih dviju stranaka, već su to potvrdili i Izjavom ovjerenom kod notara.

Zato Marić smatra da će biti zanimljivo pratiti na koji način Most planira preuzeti odgovornost i opravdati povjerenje svojih birača bez da ulaze u koaliciju sa SDP-om i HDZ-om.

- Most je politička opcija koja je popunila prazninu u političkom prostoru Hrvatske. Ova koalicija se trenutno nalazi na prekretnici svog daljenjeg razvoja. Od izbora stranke koju će podržati, pa do načina na koji će se postaviti u budućoj vlasti ovisit će i njen opstanak. Mnoge stranke i koalicije slične orijentacije su propale upravo na tom ispitu, kaže Marić za Fenu. 

- Nadam se da će Most prevazići ovu dječju bolest jer je to alternativa koja je nedostajala i koja može privući znatno veći broj građana i zauzeti bitno mjesto kontrolora i korektora političkih zbivanja. Jedna takva koalicija bi mogla biti zanimljiva i za birače u Bosni i Hercegovini, kazala je Marić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?