'Andrinje 2015.'

Manifestacija blagoslova i kušanja vina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
29.11.2015.
u 07:00

'Andrinje' je postalo prepoznatljiva i nezaobilazna turistička manifestacija Kao i sva dosadašnja, i ovogodišnje 'Andrinje' trajalo je do kasno u noć, a proteklo je u prijateljskom ozračju i ugodnom druženju

U različitim krajevima BiH tradicija blagoslova i kušanja mladog vina održava se u različito vrijeme. Članovi obitelji Ćorić iz Paoče (općina Čitluk), vlasnici poznatih Podruma "Andrija", tu lijepu tradiciju krštenja i kušanja mladih vina tradicionalno održavaju krajem studenog svake godine pod simboličnim nazivom "Andrinje", piše Večernji list BiH.

U petak je u njihovoj tvrtki Podrumi "Andrija" u Paoči upriličena tradicionalna manifestacija blagoslova i kušanja mladog vina pod nazivom "Andrinje 2015.". Kao i proteklih godina, i ovogodišnje se "Andrinje" održavalo pod simboličnim nazivom "Uvijek žedan, nikad pijan".

Bilo je to nezaboravno cjelovečernje druženje obitelji Ćorić sa svojim kupcima, poslovnim partnerima, gostima i uzvanicima, a ujedno i prilika za počastiti ih svojim vrhunskim vinima i domaćim specijalitetima te im uputiti čestitke za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane. Domaćini su sve svoje drage goste u Paoči dočekali riječima dobrodošlice: "Živi bili i Andrijino vino pili".

Uz članove, rodbinu i prijatelje obitelji Ćorić, na ovogodišnjem Andrinju u Paoči okupilo se više od tisuću njihovih kooperanata, iskusnih vinara, poslovnih partnera, te brojnih uglednika iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života čitlučke i susjednih općina, kao i cijele BiH, te niz gostiju i poslovnih partnera iz Republike Hrvatske i iz još 14 europskih zemalja u koje se izvoze vina "Andrija". Uz ostale, na Andrinju su bili Dragan Matijević, generalni konzul RH u Mostaru, Vjekoslav Bevanda, ministar financija u Vijeću ministara BiH, Nevenko herceg, predsjednik Vlade HNŽ, s nekoliko ministara, a bio je tu i Veljko Barbijeri, istaknuti hrvatski gastronomski stručnjak i književnik, zatim admiral Davor Domazet Lošo i drugi.

U pozdravnom govoru direktor Podruma "Andrija" Miroslav Ćorić izrazio je dobrodošlicu svima te im poželio da uživaju u mirisu i okusu kapljica glasovitih vina iz podruma ove tvrtke.

Potom je međugorski župnik fra Marinko Šakota na svečan način zazvao Božji blagoslov na domaćine, njihovo mlado vino i vinski podrum, na sve vinograde i vinare, nazočne goste i uzvanike te sve koji će se vinom sladiti u umjerenim količinama.

Kao i sva dosadašnja, i ovogodišnje "Andrinje" trajalo je do kasno u noć, a proteklo je u prijateljskom ozračju, ugodnom druženju i nezaboravnom uživanju u opojnom mirisu i okusu visokokvalitetnih bijelih, ružičastih i crnih vina poznatog i prepoznatljivog imena "Andrija", kao i obilju domaćih broćanskih i hercegovačkih specijaliteta koje je pripremalo i nudilo dvadesetak kuhara i konobara. Budući da je program uspješno vodio Dragan Soldo, urednik i voditelj Radiopostaje Mir Međugorje, te da su čak tri skupine hercegovačkih tamburaša bile zadužene za glazbu i pjesme obilazeći sve goste, ugođaj je bio doista potpun. Posebno burno pozdravljen je dolazak na manifestaciju "Andrinje 2015." "biskupa sv. Martina" iz Križevaca koji je obavio tradicionalnu nezaboravnu ceremoniju "krštenja" mladog vina te sa svojim pajdašima nastavio pjevati i uveseljavati nazočne do kasnih sati.

Duga obiteljska tradicija

Proizvodnjom grožđa i vina obitelj Ćorić uspješno se bavi više od 350 godina. Danas njihova vinarija godišnje proizvede više od milijun litara vrhunskih vina "Andrija", od čega se oko 35 posto izveze na tržište u 14 europskih zemalja, među kojima je i Island. Naime, prvi proizvod izvezen iz Bosne i Hercegovine na Island upravo su glasovita vina tvrtke Podrumi "Andrija", čime se vlasnici posebno ponose. Podrumi "Andrija" također proizvode i likere, travaricu i rakiju "lozu" te "kuhana vina" za skijališta, a među rijetkima izrađuju i etikete s natpisom na Brailleovu pismu za slijepe. Stoga se slobodno može reći kako je to jedna od najuspješnijih vinarija u Bosni i Hercegovini. Uz višestoljetnu sačuvanu tradiciju te pažnju i strpljenje koje vinu pružaju članovi obitelji Ćorić i poznati enolozi, vrhunska vina "Andrija" postupno dozrijevaju u hrastovim bačvama podzemnog podruma opremljenog najsuvremenijom tehnologijom. Razvojem tržišta, Podrumi "Andrija" osnovali su svoja predstavništva u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Travniku i Bihaću, a već niz godina njihova su vina poznata i tražena u svijetu.

"Andrinje" kao atrakcija

Kažimo na kraju kako je manifestacija "Andrinje" sastavni dio tradicije, kulture i običaja hrvatskoga naroda Brotnja, te da se njemu ujedno predstavljaju glasovita vina žilavka i blatina, hercegovačko podneblje, plemenitost ljudi, pjesme i običaji vinorodnog broćanskog kraja.

Sve su to razlozi zbog kojih je "Andrinje" već postalo poznata, prepoznatljiva i nezaobilazna gospodarstvena i turistička manifestacija i atrakcija, koja je još davno poprimila međunarodno obilježje. Stoga ne čudi što je Turistička zajednica FBiH manifestaciju "Andrinje" s pravom i uvrstila u kalendar važnijih turističkih događaja u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije