SARAJEVO

Mandić: Zatražit ću izvješće zbog čega je s KCUS-a otišlo 13 liječnika

05.05.2021.
u 15:56

Trinaest anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu podnijelo je zahtjev za raskid ugovora. Danas ili sutra bit će održana hitna sjednica Vlade Sarajevske županije povodom novonastale situacije.

A povodom novonastale situacije oglasio se i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Mandić je poručio da će zatražiti izvješće o okolnostima zbog kojih je 13 anesteziologa napustilo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

"U skladu sa svojim nadležnostima tražit ću izvješće članova Upravnog vijeća u ime Vlade FBiH i direktorice KCUS-a te očitovanje vezano za novonastalu situaciju u vezi s anesteziolozima", izjavio je federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić.

Naglasio je da će biti zatražena informacija i jesu li anesteziolozi tražili prekid radnog odnosa, kao i koji su razlozi.

Posebno će biti zatražena informacija na koji način će biti organiziran proces rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi, naročito kod zbrinjavanja pacijenata oboljelih od COVID-19.

Sve je ikulminiralo prošlog mjeseca kada su anesteziolozi poslali pismo rukovodstvu KCUS-a u kojem su upozorili na katastrofalne uvjete rada i korištenje neadekvatnih respiratora za covid pacijente.

Informaciju o otkazima anesteziologa je potvrdio i ministar zdravstva SŽ Haris Vranić na Skupštini SŽ.

Za sada nije poznato o kojim anesteziolozima se radi, ali svakako će zadati novi udarac na KCUS i općenito zdravstveni sektor u SŽ naročito u vrijeme pandemije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?