Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mandić: Izbjegli smo crni scenarij, ali nije gotovo, svjesni smo pogoršanja situacije

10. lipnja 2020. u 17:42 0 komentara 279 prikaza
Foto: Fena

U Sarajevu je u organizaciji Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva održan radni sastanak predstavnika kriznih stožera  županijskih ministarstava zdravstva i predstavnika zavoda za javno zdravstvo županija.   

Glavna tema sastanka bila je odgovor na pandemiju COVID-19 u FBiH, bilo je govora o kronologiji poduzetih mjera vezano za pojavu COVID-19, trenutnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH, iskustvima u odgovoru na COVID-19 na razini županija, kao i prijedlogu aktivnosti u narednom razdoblju.

Kako je u uvodnom obraćanju kazao federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, "naša borba unutar javnozdravstvenog sustava sa COVID-19 je počela još krajem siječnja, i od tog dana koji izgleda tako daleko, do danas smo svi zajedno mnogo toga prošli".

- Svo to vrijeme zdravstveni sustav, predvođen profesionalcima iz područja javnog zdravlja, i uz asistenciju drugih institucija uključenih u odgovor na COVID-19 je bez prestanka djelovao i radio. Danas možemo reći kako smo u prvom valu izbjegli crni scenarij širenja koronavirusa koji nažalost nisu izbjegle i neke mnogo razvijenije i bogatije zemlje od naše - kazao je Mandić.

Naglasio je kako su izbjegnuti crni scenarij te je trenutno zadovoljavajuća situacija prije svega "rezultat rada zdravstvenog sektora, u prvom redu epidemiologa i javnozdravstvenih djelatnika na terenu koji su u protekla četiri mjeseca radili danonoćno".

Naglasio je kako nije gotovo, te su svi svjesni pogoršanja situacije.

- Svjesni smo mogućnosti pogoršanja situacije, kao i sindroma sagorijevanja onih koji su iznijeli prvi val. Moramo nastaviti raditi i djelovati nesmanjenim intenzitetom – kazao je.  

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez je istaknuo kako je epidemija mogla biti proglašena i ranije, ali stanje nesreće koje je bilo proglašeno je praktički zamijenilo tu mjeru.

- Jako je važno da se svi odgovorno ponašamo i da jedni druge potičemo da tako radimo. Mi smo dovoljno puta ponovili što svi trebamo raditi, ljudi to u najvećoj mjeri poštuju, i jako je važno da se svi posvetimo provođenju mjera kako bismo imali situaciju onakvu kakvu želimo - dodao je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije Nermin Avdić kazao je kako će i pored trenutne povoljne epidemiološke situacije i u budućnosti dolaziti do pojave žarišta na određenim prostorima i ulazak virusa, te se treba kontinuirano raditi na preveniranju.

- Prijedlog s županije je da se proglasi epidemija u Federaciji iz razloga što bismo tada imali lakše i brže djelovanje u slučaju pojave većeg broja oboljelih, zakonska regulativa bi nam omogućila da brže djelujemo, brže provedemo mjere i da ih provodimo na samim županijama ili u određenim općinama gdje nam se to pojavi - pojasnio je Avdić.

Ministrica zdravstva Tuzlanske županije Dajana Čolić kazala je kako je situacija u ovoj županiji u kojoj se pojavilo žarište trenutno pod kontrolom, naglasivši kako su epidemiološke ekipe na terenu, prikupljaju kontakte, uzimaju se uzorci.

- Čekamo rezultate i pratit ćemo kako će se situacije dalje odvijati. U svakom slučaju bi nam uvođenje epidemije olakšalo daljnji rad i postupanje. Ne možemo se vratiti na stanje prirodne nesreće, ali proglašenje epidemije bi nam svakako dosta pomoglo - kazala je Čolić.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskoj županiji Adnan Jupić kazao je kako je i u ZDŽ epidemiološka situacija stabilna, iako se radi o županiji koja bilježi najveći broj oboljelih, ali ne i najveći incidencu u odnosu na broj stanovnika. 

Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 31. svibnja dozvoljeno je županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera prema procjeni epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz prethodnu suglasnost Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.