kuharica otkriva

Mali kulinarski trikovi koji će vam popraviti kuhanje

kuhanje
shutterstock
04.12.2020.
u 21:38

Vjerovali ili ne, stvaranje vrhunskog jela i to na nivou chefa kuhinje više je nego učiniti ga samo mirisnim i lijepim obrokom. Okusi uključuju i naše emocije – one su aktivne kroz teksturu, oblik, boju i zvuk koji proizvodimo našim žvakanjem, kako tvrdi kuharica Nicky Sharma. Zato su tu sjajni kulinarski trikovi za pripremu najukusnijih jela koji nas mogu dosta toga naučiti…

Ono što mi smatramo delikatesom zapravo je kombinacija elemenata koji spajanjem na određeni način pružaju izvanredno iskustvo, a evo kako ćete to primijeniti iako nemate dovoljno iskustva. 

Kulinarski trikovi – Nicky savjetuje da se bazirate na teksturu, osvježavajuće kiseline i ljutinu.

Hm, kako to? Recimo, ljutina se ne postiže samo papričicom, nego lukom i đumbirom. Jedan od favorita kuharice je umak od češnjaka s Bliskog istoka, čiju kratku pripremu donosi ljepotaizdravlje.hr:

Stavite češnjak u blender i usitnite ga. Dodajte svjež sok od limuna, a zatim naizmjenično dodajte ledenu vodu i ulje dok se umak ne zgusne. Ovaj umak idealan je uz pečenja, a salata vam uz njegov čaroban okus nije potrebna. 

Zdrave masti
Dodavanje masti poput maslinovog ulja, oslobađa okus bilo kojeg jela, tvrdi Sharma. Postići ćete efekt da vas obične grickalice podsjete na vrhunsko jelo. Ne samo da ćete impresionirati druge već ćete i vi svaki put biti sve zadovoljniji.

Tekstura
Žvakanje hrane postaje monotono ako se tekstura ponavlja iznova i iznova. Uključivanje nekoliko drukčijih kontrasta istovremeno u vaše jelo poput kremastih i hrskavih efekata doprinosi kompletnom doživljaju, kao i svježim sastojcima koji idu uz to kao savršen paket.

Primjer:
– Citrusne kiseline mijenjaju našu percepciju okusa, njihova svijetla struktura stvara hranu daleko ukusnijom, nijansiranijom i življom. Kako biste pojačali njen efekt, uzmite žličicu soka od nara i pomiješajte ga s domaćim umakom od rajčice.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?