broj oboljelih se udovostručio

Lider tima za visokopatogene viruse WHO: Vidimo širenje zaraze u BiH i Srbiji, posebno mlađih

12.08.2020.
u 07:08

Vidimo širenje zaraze u brojnim zemljama zapadnog Balkana, konkretno se to u posljednje vrijeme događa u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Posebno je naglašena transmisija zaraze COVID-om 19 među mladima”, navodi Pebody.

Broj slučajeva COVID-19 u svijetu u proteklih šest tjedana se udovostručio na 20 milijuna potvrđenih slučajeva. Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju da bi se svijet trebao ponašati kao da je ovaj virus konstanta i da se ne bi trebali osvrtati na to hoće li ili neće biti drugog vala COVID-19 na jesen ili u zimu. 

Richard Pebody, šef tima za visoke patogene WHO za Europu, u intervjuu za N1 ističe kako je važno da se svijet prilagodi trenutnom stanju s virusom i onome kako mijenja svijet.

“Kao što znamo, pandemija mijenja naš svijet. Testira sve naše sustave - ekonomske, društvenu infrastrukturu i gura zdravstvene sustave do krajnjih granica, kako one bogate, tako i siromašne. Znamo da je u svijetu više od 20 milijuna laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze COVID-om 19. A nažalost, više od 700 tisuća osoba je preminulo. Iako je Amerika trenutno epicentar virusa, također je sve više slučajeva u europskim zemljama, koje se počinju otvarati. Ovo zaista naglašava važnost primjene šema mjera protiv COVID-a 19, dok pokušavamo spriječiti da se virus širi”, ističe Pebody.

Kada je u pitanju regija Zapadnog Balkana iz WHO upozoravaju na rast broja slučajeva kod mlađih pacijenata.

“Kao što sam ranije spomenuo, vidimo širenje zaraze u brojnim zemljama zapadnog Balkana, konkretno se to u posljednje vrijeme događa u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Posebno je naglašena transmisija zaraze COVID-om 19 među mladima. Tu je doista važno da sve zemlje u regiji Zapadnog Balkana imaju implementirane mjere, da razaznaju te slučajeve što ranije kako bi se pobrinuli da se ljudi izoliraju kada se zaraze, da se što je više moguće suzbije mogućnost da šire zarazu među svojim kontaktima kako bi se epidemija uhvatila u što ranijoj fazi”, stava je Pebody.

Jedno od najvažnijih pitanja za globalnu zajednicu će biti kako vratiti djecu u škole, ali i na koji način osigurati da se otvore i drugi segementi društva.

“Dokaz je, kako godina prolazi, da djeca u odnosu na starije doista imaju blaže oblike zaraze. To je jasno. Što se tiče njihove sposobnosti da šire virus, dokazi se još uvijek prikupljaju. Ali, jasno je da djeca potencijalno mogu širiti zarazu. Ipak, o tome moramo doznati još informacija. Ono što je također jasno jeste da je jako važno da djeca imaju priliku za obrazovanje, da idu u školu. Dakle, tu imamo balans da s jedne strane osiguramo da su škole ponovno otvorene, kao i da djeca imaju priliku da se obrazuju. Iako djeca manje prenose, važno je da se registruju slučajevi i da se na vrijeme izoliraju. Ne mogu dovoljno naglasti koliko je važno osigurati da djeca dobiju tu životnu priliku da se obrazuju. Mislim da ono što se događa u školi u mnogome ovisi od onoga što se događa lokalno u široj zajednici. Tako da, ako zaraza nije široko rasprostranjena u zajednici, u boljoj ste poziciji. S druge strane, ako zaraza jeste široko rasprostranjena u lokalnoj zajednici, onda bi ta situacija mogla biti malo drugačija. Stoga, mislim da je važno da se lokalne odluke donose na osnovu lokalnog epidemiološkog stanja”, navodi Pebody za N1. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?