Jasan pokazatelj deficita...

Lani smo uvezli 55 milijuna litara vode, u deset mjeseci ove godine već smo na 51,3 milijuna litara

voda
11.11.2023.
u 09:08

Nekoliko stotina milijuna litara vode uvezla je u proteklih deset godina Bosna i Hercegovina, zemlja koja obiluje prirodnim izvorima tekućine koja život znači.

Iako svojim zemljopisnim značajkama, raznolikošću dostupnih površina za proizvodnju, kao i visokom razinom očuvanosti prirodnih staništa BiH ima potencijala postati jedan od ključnih proizvođača proizvoda za konzumaciju, od pića do prehrane, situacija u vanjskotrgovinskom sektoru pokazuje znakove konstantnog deficita, piše Večernji list.

Kretanja u deset godina

Jedan od ilustrativnih primjera je voda koju BiH uvozi u značajnim količinama, i to unatoč činjenici da ima niz dostupnih čistih izvora kojima bi mogla ne samo podmiriti potrebe svoga stanovništva već i izvoziti na druga tržišta. Odsutnost strateškog odnosa prema ključnim potencijalima svojevrsna je odlika stanja kod nas, a što bi, slaže se struka, trebalo mijenjati što prije te pokušati iskoristiti potrebu tržišta, pogotovo Europske unije, za zdravim proizvodima koji bi dolazili sa zemljopisno relativno bliskih područja.

No, brojke su neumoljive te otkrivaju pravo stanje koje ne ide na ruku BiH. Večernji list imao je uvid u kretanja vanjske trgovine kada govorimo o prirodnoj ili mineralnoj vodi bez dodanog šećera i aroma, a koje otkrivaju kako su se kretale brojke od 2013. godine do kraja listopada ove godine. Tako smo u 2013. godini uvezli oko 41,9 milijuna litara vode, da bi taj broj u 2022. godini iznosio oko 55,2 milijuna litara, i to u vrijednosti od oko 28,9 milijuna maraka. U prošloj smo pak godini izvezli oko 54 milijuna litara, a pritom je vrijednost izvoza iznosila oko 6,3 milijuna maraka. Kretanja otkrivaju i kako je od 2013. godine krivulja uvoza uglavnom išla uzlaznom putanjom, osim 2020., kada je, vjerojatno zbog restrikcija uslijed pandemije, došlo do pada. U ovoj godini čini se kako bismo mogli premašiti rekord iz protekle kada govorimo o uvozu. Tako su u Bosnu i Hercegovinu u deset mjeseci uvezena 51,3 milijuna litara vode u vrijednosti od 29,3 milijuna maraka. Iz BiH je pak izvezeno 43,5 milijuna litara uz zaradu od 6,5 milijuna maraka.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije