Hadžić predan tužiteljstvu

Lagumdžija traži da se poštuje presumpcija nevinosti za Hadžića

hadzic
02.12.2016.
u 08:00

Bivši ministar prometa i veza BiH i nekadašnji dopredsjednik SDP-a Damir Hadžić predan je u nadležnost Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu.

Nezakonita isplata

Postupajući tužitelj, nakon ispitivanja Hadžića, u roku od 24 sata mora donijeti odluku hoće li zatražiti mjeru pritvora. Hadžića su u srijedu ujutro uhitili pripadnici SIPA-e po nalogu Tužiteljstva Sarajevske županije, a u okviru nastavka akcije “Blok”. Tereti ga se da je u vrijeme dok je bio načelnik sarajevske općine Novi Grad počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Tužiteljstvo ga sumnjiči da je nezakonito omogućio isplatu nešto više od milijun maraka osumnjičenom Esedu Radeljašu koji je, zajedno s nekolicinom drugih općinskih dužnosnika, uhićen ranije u okviru iste akcije. Osim Radeljaša, uhićeni su pomoćnica bivšeg načelnika općine Novi Grad Damira Hadžića Jasmina Horo, bivši pravobranitelj općine Novi Grad Nedžad Kapetanović i šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove u istoj općini Jusuf Čaušević.

Konkretno ih se sumnjiči da su Radeljašu omogućili steći protupravnu imovinsku korist veću od milijun maraka.

Prema dostupnim informacijama, akcija “Blok” izravno se dovodi u vezu s drugom velikom akcijom policijsko-pravosudnih tijela. U akciji “Pravda” uhićen je bivši ministar unutarnjih poslova RBiH Alija Delimustafić i njemu bliske osobe. Iako se ne zna kako će Damir Hadžić braniti svoju poziciju, ona nije nimalo laka jer je kao načelnik potpisivao sve dokumente koji su sada predmet istrage.

Lagumdžija o Hadžiću

Hadžić već dvije godine nije aktivan u politici jer je podnio ostavku odmah nakon izbornog debakla SDP-a 2014. godine.

Iz njegove stranke SDP-a izišli su s opreznom reakcijom u kojoj se navodi kako podupiru rad pravosudnih tijela. Bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, tijekom čijeg mandata je Hadžić gradio političku karijeru, oglasio se na svom Facebook profilu. - Prvo, Damir je bio i ostao moj prijatelj, ali, neovisno o tome, kao i svatko drugi odgovara za svoje postupke i ono što čini. Drugo, vladavina prava i civilizirana društva podrazumijevaju presumpciju nevinosti koja svakom čovjeku jamči da nije kriv dok se to ne dokaže u pravednom i dostojanstvenom postupku pred institucijama pravosuđa. Treće, nažalost, veliki je broj ljudi koji uspješno izbjegavaju sud pravde, ali preveliki je i broj onih kojima su uništeni životi u procesima koji su završili bez pravomoćnih presuda. Nepravda je ne kazniti onoga tko je to zaslužio, a strašnije od toga je kazniti nevinog, napisao je Lagumdžija. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?