spomen uskrsnuća Isusa Krista

Kršćani danas slave svoj najveći blagdan Uskrs

uskrs
16.04.2017.
u 07:09

Kršćani danas slave svoj najveći i najstariji blagdan Uskrs ili Vazam kao spomen uskrsnuća Isusa Krista, njegove pobjede nad smrću i nad grijehom te kao najočitije svjedočanstvo Kristova božanstva i ujedno zalog uskrsnuća za vječni život. 

Kršćanska se vjera usredotočuje na Isusovo Uskrsnuće, to jest prijelaz iz smrti u život.

Na početku se Uskrs slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvoga proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja.

Svakih nekoliko godina, a tako i ove, zbog poravnavanja uskrsnih kalendara, temeljenih na proljetnoj ravnodnevnici i Mjesečevim mijenama, Uskrs će istoga dana proslaviti i vjernici koji Uskrs slave po gregorijanskom te po julijanskom kalendaru.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić jučer je ukazao da samo uskrsni poklik „Mir vama“ može biti "naša pravna sigurnost i melem na svaku duševnu ranu, prazninu, očaj i beznađe".

- S toga se radujemo Uskrsu, kojeg nema u nama i među nama onda kada nema oprosta. Zato dajmo da duh uskrsnog praštanja zaživi u našoj sredini – opraštajući i mireći se jedni s drugima – naglasio je u kardinal Puljić u Uskrsnoj poruci. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?