PRIŠTINA

Krasniqi objavio uputstvo za izbore na sjeveru Kosova

05.09.2023.
u 16:07

Ministarstvo administracije lokalne samouprave završilo je izradu administrativnog uputstva za peticiju za smjenu predsjednika četiri općine na sjeveru Kosova, priopćio je resorni ministar Elbert Krasniqi.

Prema uputstvu koje je objavio Krasniqi, čitava procedura mogla bi da se razvuče i na duže od tri mjeseca, prenosi Kosovo online.

Najprije najmanje troje građana s pravom glasa u određenoj općini treba da pokrenu inicijativu za peticiju za smjenu gradonačelnika te općine. Prije početka prikupljanja potpisa, oni o inicijativi treba da obavijeste predsjednika skupštine općine, koji o tome obavještava resorno ministarstvo i Središnje izborno povjerenstvo.

Predsjednik skupštine općine ima rok od pet dana da razmotri zahtjev o peticiji i registrira inicijatorsku grupu kao ovlašteno lice. Ako to ne učini u ovom roku, inicijatorska grupa za peticiju može da se obrati SIP-i i da traži registraciju.

Najkasnije pet dana od registracije, predsjednik skupštine općine mora da zatraži od SIP-e ažurirani spisak birača i da dostavi inicijativnoj grupi za peticiju potrebnu dokumentaciju.

Grupa za peticiju ima rok od 30 dana od prijema dokumentacije da prikupi potreban broj potpisa. Ovaj rok se može pomjeriti za dodatnih 15 dana.

Prikupljeni potpisi se dostavljaju predsjedniku skupštine općine i SIP-u koji verificira listu potpisa.

Ukoliko je peticiju podržalo najmanje 20 posto birača, SIP organizira glasanje za smjenu gradonačelnika, po proceduri u skladu sa zakonima o općim i lokalnim izborima. Glasanje za razrješenje gradonačelnika u tom slučaju organizira  se najkasnije u roku od 45 dana. 

Da bi bili smijenjeni, za to mora da glasa 50 plus jedan posto upisanih birača u općini.

Ako potreban broj birača ne podrži razrješenje, nova inicijativa za smjenu gradonačelnika ne može da se pokrene prije isteka roka od 12 mjeseci.

Kako je naveo Krasniqi na Facebooku, svrha uputstva je da se utvrdi postupak pokretanja, organiziranja i podnošenja građanske inicijative za razrješenje predsjednika općine, a u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?